Само 11% от българите подкрепят Запада в конфликта с Русия

Като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството се възприема позицията на Бойко Борисов, Корнелия Нинова и… Волен Сидеров

 

Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят. Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данни от национално представително изследване на агенция “Афис”.

На обратното мнение – че ще спадне, са само 17%. Още 30 на сто смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво. На въпроса “Кой според Вас се стреми към подобен конфликт?”, 44% отговарят, че “главно Западът” желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – “главно Русия”. Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия, посочват анализаторите.

Политическият и медийният дебат у нас протичат в отсечката между отговорите единствено на въпроса – трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили? Този дебат е затворен в тревогите на едва 11% от българските граждани и не се доближава дори и на половин крачка до доминиращите обществени страхове и настроения, отбелязват от “Афис”.

Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия, за сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция. От тази гледна точка разгорещената размяна на реплики между държавния глава и лидера на парламентарното мнозинство прилича на препирня между Давид и Голиат, допълват анализаторите.

От друга страна като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и…, колкото неочаквано да е, на Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Всичко това едва ли може да се тълкува като изненада. Борисов, наред с няколко страни в ЕС, се въздържа да даде безрезервна подкрепа за акцията на трите западни страни в Сирия, преди това и по казуса “Скрипал”. С това се доближи до доминиращото обществено мнение по въпроса и получи подкрепа дори от страна на лидера на БСП. На свой ред реакциите на Нинова й привлякоха по-висока обществена подкрепа, без това на този етап да се отразява на подкрепата за ръководената от нея партия. Сидеров пък е известен с откритите си проруски позиции, което го прави по-адекватен спрямо мнението на преобладаващото мнозинство в страната.

 

Снимка

Само 17% смятат, че градусът на напрежението между Европа и Русия ще спадне.