Кирил Калфин хвърли оставка като областен лидер на ГЕРБ-Кюстендил, към поста гледа Емил Гущеров и Виктор Янев, хората: Калфин е най-печен, не му приемайте оставката!

Емил Гущеров, Виктор Янев и Кирил Калфин в компанията на столичната кметица Й. Фандъкова

Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Кирил Калфин е подал оставка като областен координатор на ГЕРБ за Кюстендил. Това съобщиха источници на вестник ВЯРА, пожелали да не бъдат цитирани. Депутатът се чувствал много натоварен, а както е известно, той има и здравословни проблеми. Отчетно-изборното събрание на структурата е насрочено за следващия петък. „Най-добре е да го откажем, всички го обичаме и ценим, няма по-опитен и добронамерен човек, Калфин може още, затова смятам, че е редно да не му се приема оставката“, категоричен е лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов. Той категорично отказва да се нагърби с работата на областен лидер и координатор на партията.

Ако оставката на Калфин бъде приета, поста му най-вероятно ще поеме общинският лидер на партията в Кюстендил Виктор Янев, който е и областен управител. Янев дълго време беше в болничен, също по здравословни проблеми.

„Към поста на областен лидер гледа областният секретар Емил Гущеров, но шансовете му са изключително малки. Добре е кметът на Дупница Методи Чимев да поеме поста на областен лидер, но пък кюстендилци може да настръхнат и да пламне вътрешнопартийна война. За да се запази мирът, най-добре е Калфин да поеме отговорност за още един мандат“, категорични са местните гербери, макар че реалната аудитория на ГЕРБ за Кюстендилска област е в Дупница. През 2013 г. Калфин пак хвърли оставка, пак по здравословни причини, но тя бе отхвърлена. Тогава структурата прие оставките на бившия депутат и лидер на ГЕРБ Валентин Микев и Владислав Величков. Калфин пое управлението в драматичен момент, когато част от цялото общинско ръководство бе обект на разследване от страна на прокуратурата за крупни финансови афери. Впоследствие някои получиха и присъди, Микев мина в отбора на БСП, а синът му бе назначен на работа при обществения посредник Мая Манолова.