Бившият военен Кирил Ангелов от Дупница: Припаднах и получих мозъчен инсулт, след като от частната болница ме пуснаха да си ходя с високо кръвно

Кирил Ангелов

Взеха ми потребителска такса от 2,90 лв., въпреки че съм инвалид, каза 78-год. мъж

На господина ще му бъдат върнати парите, не е казал, че е освободен, масово правим отстъпки и преглеждаме без такса, каза финансовият директор Костадин Костадинов

 

„От Лефтеровата болница ме пуснаха да си ходя с високо кръвно и докато търсех да си купя лекарства, припаднах пред аптеката”, оплака се 78-годишният бивш военен Кирил Ангелов от Дупница, който потърси редакцията на в. „Вяра”, за да разкаже случая си.

К. Костадинов

 „Освен това в частната болница ми взеха потребителска такса въпреки експертно решение, че съм освободен от плащането й”, допълни пенсионерът.

Касовата бележка

Той е уведомил за случая и Здравната каса в Кюстендил. По думите на Ангелов той има експертно решение за инвалидност първа група с чужда помощ и твърди, че до сега, след като е освободен от потребителска такса при лекаря, никъде не му е била искана освен в частната болница.

Експертното решение

Показа и касова бележка. Ангелов е работил като инструктор в ракетното поделение в Тополница. Ето неговия разказ: „Личният ми лекар д-р Лазов има договор с частната болница. Една неделя почувствах, че имам нужда от медицинска помощ, и отидох в техния Спешен център. Според мен на кабинет беше д-р Кралев, невролог.

Изписаната рецепта

Само ми премери кръвното. Оказа се, че е високо, изписа ми рецепта с лекарство за кръвното и ме пусна. И въпреки че съм освободен от потребителска такса, ми взеха 2,90 лв. Тръгнах в неделния ден да търся отворена аптека – все пак не им зная графика. Точно преди да вляза, припаднах. Наложи се случайни минувачи да ме свестяват и да ме пръскат с вода. Аз припаднах и получих мозъчен инсулт.

На следващия ден отидох при д-р Лазов и той моментално ме изпрати в Неврологично отделение на общинската болница. 5 дни бях на системи, останах там на лечение. Бивш военен съм, с 44 г. трудов стаж, а доживях да се отнасят с пренебрежение към мен. В крайно тежко състояние съм. Иначе от моя личен лекар д-р Лазов съм доволен, той взема нещата присърце и му правя поклон”, разказа възрастният човек.

Ангелов е сигнализирал и Здравната каса в Кюстендил, като им е описал и изпратил случая. Оттам изпратили становище, че Ангелов не е уведомил предварително лекаря и не е предоставил решение за освобождаване от такса. „Въпросът не е в 2,90 лв., а пък и аз съм на такава възраст, че е видно, че съм пенсионер. Мъчно ми е и ми е болно от това отношение”, заяви Ангелов, който допълни, че е ходил и на контролни прегледи в София.

Ангелов донесе в редакцията и изследвания, като по думите му: „Вследствие на мозъчния инсулт са засегнати жизненоважни центрове в опорно-двигателния апарат. Много скъпо ми струва лечението. Едни изследвания са 30 лв.”

Финансовият директор на частната болница Костадин Костадинов бе потърсен за коментар. Той заяви: „Нека господинът донесе касовата бележка в болницата и парите ще му бъдат върнати. Той не е съобщил на лекаря, че е освободен от такса. Освен това е бил на преглед при друг лекар със същото име, не при споменатия. При подобни ситуации би трябвало да отиде при управителя на болницата. Спасяваме толкова много животи всеки ден. Масово правим отстъпки и преглеждаме без такси. Например на пациенти, които лежат в болницата, трябва да се вземат 2 процента от минималната заплата (8 лв.), а ние им вземаме 4 лв.”, каза още Костадинов.