Ралица Николаева: Правя зелник с кисело зеле и месо по рецепта на баба ми от самоковското село Маджарово

Ралица Николаева

 

Ралица Николаева предостави домашна рецепта от националната ни кухня – зелник с кисело зеле и месо. „Рецептата е от баба ми от с. Маджаре, което е разположено в полите на Рила, близо до Самоков”, сподели Ралица
Продукти:

Брашно, кисело зеле около 1/2 килограм, шарено свинско месо, нарязано на дребни късчета около 300 грама (може и повече), олио, малко черен пипер и червен пипер.

Приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче. Налейте в него 250 мл хладка вода с 1 чаена лъжичка сол. Замесете средно твърдо тесто като за точене. Омесеното тесто разделете на 6 или 7 равни къса, които оформете на топчици и разточете до големината на тавичката, в която ще печете зелника. По принцип тези кори се пекат върху домашната печка на дърва (така ги печеше баба ми), но при липса на такава може леко да запечете всяка кора поотделно във фурната. Кората е готова, когато тук-там промени цвета си към розово. Когато изпечете всички кори, оставете ги да се охладят и пригответе плънката. Късчетата месо изпържете от всички страни с малко сол до златисто. Нарежете на ситно зелето и го добавете към месото. След това прибавете и 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер за вкус. Долейте около 200 мл вода, намалете котлона и задушете месото със зелето до готовност. В случай че водата се изпари, а зелето не е готово, долейте отново малко вода. Щом зелето е готово, вземете тавата и съвсем леко я подмажете с мазнина. Сложете първата кора и наръсете тук-там от зелето с месото. След нея вземете втората и… притиснете. Това, че кората се е начупила, не бива да ви притеснява. Поръсете отново със сместа, после поставете отново кора и така, докато свършат корите и зелето с месо. Най-горната кора поръсете с мазнина и малко червен пипер. Запечете за около 15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса. Зелника, щом го извадите от фурната, го покрийте с кърпа, за да се задуши за десетина минути.

 

Снимките

Ралица Николаева

Най-горната кора се поръсва с мазнина и малко червен пипер.