След публикация във в. „Вяра”: Ромите Сашо, Перо и Дани косиха срещу змии около болници и детски площадки из Дупница

Жени поздравиха младежите и получиха трева за зайците си.

С тревата ще нахраним кончето си, изкарваме си прехраната  на повикване, признаха младежите

 

Младежите от ромската Гиздова махала Сашо, Перо и Дани запретнаха ръкави и напълно безвъзмездно спретнаха доброволна акция по косене на тревата около детски площадки, училища и болници в Дупница. Това стана след публикация във в. „Вяра”.

Перо чевръсто размахваше косачката в гората от трева зад общинската болница.

„Прочетохме във в. „Вяра” за появата на змии и апела на зам. областния Райчо Цветин и решихме да помогнем с каквото можем. Косихме зад юндома и детската площадка, двора на Военната болница, откъдето преминават много майки с деца и възрастни хора и често сядат на оградата да си отпочиват, без да осъзнават, че може да ги налази змия или плъх.

Кончето, за което младежите косят тревата.

Решихме, че окосената от тревните площи трева можем да  ползваме за храна на кончето си. Окосяването на тревата ще предотврати популацията на мишки, плъхове и змии около болниците, детските градини и училища”, каза Дани.

Дани и Сашо почистват окосената трева.

Трите момчета работят на повикване от време на време и окопават градини, чистят къщи и дворове, копаят лозя, ремонтират покриви на къщи. Младежите са се научили да правят и декоративни градинки. Дани, Сашо, Перо бяха поздравени от много граждани за благородната си постъпка, като на няколко пенсионерки и преминаващи дами напълниха цели чанти с окосена трева за зайците и кокошките. Пенсионерките Иванова, Румяна Миланова, екозащитничката Дени Милева и други граждани похвалиха момчетата.