Дейвид Митов от клуб “Кюстендил” най-бърз на писта “Пауталия” в клас „Ротакс Джуниър”, Юлиан Димитров втори в клас „Мини”

Дейвид Митов

 

Снежана Илиева даде урок на силния пол, Любомир Гърков, Любомир Маринков и Никола Цолов с успехи в първия кръг от Националните картинг серии в Кюстендил

 

 

Снежана Илиева, Никола Цолов, Дейвид Митов, Любомир Маринков и Любомир Гърков триумфираха като победители в класовете Мини БГ и Мини, Ротакс Джуниър, Ротакс Сениор и KZ в първия кръг от Националните картинг серии на писта “Пауталия” в Кюстендил.

След като през 2017 г. управлението на тогавашната БФКС остана без лиценз, клубовете се обединиха, за да има надпревари и през настоящия сезон. Състезанието беше организирано от клуб “Кюстендил”, клуб “Хидролифт” (Русе) и “София Кар Моторспорт”, а директор на надпреварата беше Росен Даскалов. Домакините от КК “Кюстендил” в лицето на Тошо Аначков за пореден път бяха изрядни във всяко едно отношение.

На старт в съботните тренировки и квалификации застанаха 37 пилоти от Гърция, Македония и България, които си оспорваха полпозишън за официалния старт.

В клас Мини Бг първа победа взе Снежана Илиева. Дъщерята на популярния ни автомобилен пилот от близкото минало Цветан Илиев се справи по 1040-метровото трасе със силния пол и заслужено грабна първото място. Тя завърши втора в първото състезание, но във второто стана победител, възползвайки се от от лек удар между Христо Младенов и състезателката от Гърция Ангелики Носополу. Младенов завърши трети, но в общото класиране е втори, а Петър Шингов остана на третото място.

В клас Мини шампионът Никола Цолов и в двете състезания финишира пръв с преднина пред своите съперници. И в двата случая втори завърши състезателят на клуб “Кюстендил” Юлиан Димитров, а трети също в двете надпревари остана Данислав Арсов. На пето място се класира състезателят на КК “Кюстендил” Андрей Георгиев.

В “Ротакс Джуниър” както в квалификациите, така и в официалния старт доминираше кюстендилският състезател Дейвид Митов. Той взе две победи без конкуренция. В първата той поведе, като за кратко загуби лидерството от Люсиян Савов. Митов обаче бързо си върна първото място, а на финала бе с над 7 сек пред Люсиян. Трети остана Паоло Христов. Във втората надпревара Дейвид от старта до финала бе убедително начело. След него се наредиха Паоло Христов и Люсиен Савов.

Снежана Илиева

В клас Ротакс Сениор крайната победа бе за Любомир Маринков. В първото състезание той завърши 2-ри, следван от сина си Венцислав, като двамата бяха изпреварени от Николай Арабаджиев със своята машина от клас KF, която е по-добра от класическия Ротакс Сениор.

Никола Цолов (№12) и Юлиан Димитров (№112)

Във втория манш обаче Арабаджиев спря в загряващата обиколка с недобре завито колело. Той взе инструменти и успя да го фиксира, но вече беше загубил една обиколка. Той обаче изкара състезанието и успя да завърши, което му донесе второто място в крайното класиране. На 3-то място се нареди Венцислав Маринков. Трябва да се отбележи, че за първи път в историята на картинга у нас баща и син спореха за победата, и то в един и същи клас.

Син и баща (вдясно) Маринкови застанаха един до друг.

В клас KZ след двата манша, технически проблеми и лек инцидент първото място грабна Любомир Гърков с 41 точки в дебютното си участие в този клас. Втори в крайното класиране с 33 т. стана Кирил Димитров, а Иван Влъчков зае 3-то място с 25 т. За шампиона на България на Затворен маршрут в клас Туринг за последните 2 години Влъчков участието му бе част от подготовката за новия сезон в европейските серии GT4, които започват с първия кръг на пистата „Мост” в Чехия на 27-29 април.

Най-добрият ас на клуб “Кюстендил” Христо Пенов изгледа състезанието отблизо като съдия по трасето, тъй като счупи ръка при падане от колело и ще пропусне със сигурност и втория кръг, който е от 11 до 13 май на пистата в Хасково.