Лекари от общинската болница в Дупница: Прокуристът Мария Иванова се разписва срещу 1700 лв. заплата за 4 пъти в месеца работа

Мария Иванова
Мария Иванова

 

Законно ли е Иванова да преотстъпва управленските си права на д-р Никулчин?, пита персоналът

 

Новоназначеният прокурист на Общинска боница-Дупница Мария Иванова идва на работа един път в седмицата. Денят е сряда, а времето, през което пребивава, е от 14 до 20 часа. За четири пъти в месеца тя се разписва за минимум 1700 лв. Това съобщиха лекари от общинската болница, които смятат, че Мария Иванова няма физическата възможност да управлява общинското лечебно заведение, както й бе делегирано това право от собственика – общинските съветници в Дупница. Медиците потвърдиха думите си, като посочиха факта, че без да е упълномощена от общинските съветници, Мария Иванова е преотстъпила управленческите си права на хирурга Йордан Никулчин.

Д-р Йордан Никулчин

По този повод целият колектив пита: „Това законно ли е, тъй като Никулчин се разписва също срещу почти същата сума. Ако управлява Никулчин, нека да управлява Никулчин. Да се яви на кункурс и да спечели. В случая става въпрос за пълен хаос, липса на прозрачност…“  „Двамата до този момент не са предоставили на Общинския съвет нито една цифра за финансовото състояние. До ден днешен не се знае колко е дългът на болницата, чуваме само изрази от устата на Иванова като „отлепваме се от дъното, тръгваме“ – пишат нашите читатели.

Екип на в. „Вяра” се срещна с Никулчин и Иванова по повод многобройните сигнали и въпроси на наши читатели. Двамата отказаха да коментират, тъй като са прекалено ангажирани и всички запитвания да им бъдат предоставени писмено. В. „Вяра” им предостави повече от 30 въпроса и повече от 10 сигнала. Това стана в средата на миналата седмица, а оттогова минаха седем дни. Те запазват правото си на отговор заради високия обществен интерес към съдбата на общ. болница. Ето и въпросите ни към  прокуриста Мария Иванова:

-Госпожо Иванова, преди няколко дни в публичното пространство изразихте опасения, че болницата ще фалира без финансовата помощ на общината и сте песимист за оцеляването на здравното заведение. Защо се оказва така, доскоро споделяхте, че болницата се отлепва от дъното и тръгва към по-добро?

-С каква сума общината би могла да помогне за стабилизацията, ако Общинският съвет реши да отпусне средства?

– Какво е финансовото състояние на болницата в момента, колко са натрупаните дългове, кои са най-големите длъжници?

-Ще съдите ли РЗОК-Кюстендил за неплащаните от 3 г. средства (333 000 лв., по информация на регионален вестник), заработени по клинични пътеки?

-От началото на годината болницата е санкционирана с 30 000 лв. За какво са тези глоби?

-За наложената неотдавна глоба в размер на 14 000 лв. не е ли редно да се сезира прокуратурата?

-В болницата има възможност да се развива доболнична помощ и да се разкрие външна аптека, което би могло да носи доходи. Ще предприемете ли нещо в тази посока – например отваряне на медицински център и аптека?

-Ще преместите ли звената от бившата Военна болница в сградата на бившата Транспортна болница? Ще може ли отделенията и болните да се поместят само в една сграда?

-Ще успеете ли да запазите 10-те клинични пътеки, по които работите сега?

– Предприехте сериозни мерки за свиване на разходите, има ли още накъде да се действа в тази посока?

-Разбрахме за съкратени служители с група инвалидност, които са защитени от закона, колко такива хора са освободени?

-Имаме информация, че служители излизат в болнични, за да се спасят от съкращения, кои са те?

-До нас достигна и информация, че д-р Вуков не идва на работа, но на негово име се завеждат болни за лечение в отделението по хирургия, на което той е завеждащ. Вярно ли е това? Ако е вярно, законно ли е? Не е ли редно да бъде сменен и с кого бихте го заменили?

-Още при избирането Ви за прокурист на сесията на Общинския съвет беше оповестено, че сте много ангажирана в здравни заведения в столицата и извън нея. Разбираме, че заради това идвате в болницата в Дупница само 2 пъти седмично, успявате ли да я ръководите от дистанция, какви са резултатите?

-В редакцията достигна информация, че сте делегирали права на д-р Никулчин да управлява болницата, без това да е разрешено от Общинския съвет? Така не се ли нарушава законът?

 

Сигнализирайте ни за всякакви нередности, гафове и несправедливости на редакционните телефони, имейли, вайбър и месинжър, а също и на фейсбукстраницата ни! Ние сме с вас!