Цацаров в ексклузивно интервю от Брюксел: Действията ни срещу корупцията не се харесват от грантово зависими политици!

Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега, категоричен е главният прокурор в интервю пред Ивайло Крачунов

Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където ще вземе участие в конференция срещу киберпрестъпността. Преди началото на форума управителят на БЛИЦ Ивайло Крачунов попита обвинител №1 по най-актуалните теми свързани с правоохранителната система.

– Г-н Цацаров, какво очаквате от конференцията в Брюксел? – Конференцията е организирана от българския евродепутат Емил Радев и е на тема „Кибертероризмът и готовността на Европейския съюз за това предизвикателство“. Форумът ще бъде открит от председателя на ЕП Антонио Таяни и е с участието на българския еврокомисар Мария Габриел. Конференцията е насрочена в съвсем кратко време след датата 17 април. Точно на тази дата ЕК обяви новите си законодателни предложения, свързани със събирането на т.нар. електронни доказателства, европейска заповед за запазване на електронни доказателства и европейска заповед за изземване на електронни доказателства. Въпросът е изключително актуален, а моето участие в конференцията е свързано с презентация на тема „Практически предизвикателства при разследването на кибертероризъм“. – По-рано днес Специализираната прокуратура проведе операция, при която бяха задържани над 10 служители на ДАИ в Благоевград по обвинение в корупционни престъпления. Преди това бяха проведени операции срещу служители на НАП в София и кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева. Това ли е времето за действие, което анонсирахте преди няколко дни?

– Поддържам постоянна връзка с колегите от Специализираната прокуратура. В конкретния случай се касае за операция по противодействие на корупцията и разследване на корупционни престъпления, извършени от служители на Автомобилната инспекция в Благоевград. Операцията се провежда съвместно с ГДБОП, но нека да дадем време на колегите за работа и прецизиране на доказателствения материал, както и на обвиненията. Мисля, че утре Специализираната прокуратура и ГДБОП ще бъдат в състояние да дадат повече информация за медиите по този случай. А, иначе мога да Ви кажа, че да – това е времето за действие! Друг е въпросът, че действията ни се коментират по различен начин. За едни нашата работа е добра, за други нашата работа не съвпада с техните очаквания, политически интереси и т.н.

– Как си обяснявате, че различни политици обявиха действията по операцията по задържането на кметицата на „Младост“ Иванчева за пресилени? – Нека изхождаме на първо място от положението, че всеки има право на позиция. Що се отнася до хората, които практикуват и се хранят от политиката, в крайна сметка това е тяхно право и бих казал тяхно задължение. По-скоро проблемът или това, което ме учудва е нещо друго – как хора, които на думи стоят на изключително силни антикорупционни позиции и претендират, че се занимават с политика, независимо от размера на електоралната подкрепа, която имат, от една страна критикуват случаите, в които според тях има бездействие на органите на досъдебното производство, прокуратурата и МВР, а в случаите, в които прокуратурата подема истинска борба срещу корупцията, са недоволни отново! На практика ми се струва, че тяхното недоволство е насочено срещу работата на прокуратурата, защото явно за тези хора изгодно е бездействието, както на МВР, така на Комисията за противодействие на корупцията, така и на Прокуратурата. Нашето действие не се вписва в техните планове!

– Не е ли странно, че позицията на въпросните политици съвпада с тезите на адвокатите на кметицата на „Младост“ Иванчева и на защитниците на други подсъдими, които обикалят телевизионните студия?

– Не, мисля че трябва да направим разграничение. По отношение на адвокатите, те осъществяват функция на защита в наказателния процес. Прокурорът има задължението да бъде обективен, т.е. да събира както всички доказателства, които са в подкрепа на обвинението, така и всички, които обосновават защитната теза. Адвокатът няма такова задължение. Вярно е, че доста колеги както Вие се изразявате обиколиха телевизионните студия. Вярно е, че някои от тях изказваха тези, които нямат абсолютно нищо общо с действителността и със събрания доказателствен материал по делото по отношение на връщането на пари, по отношение на това, че те са върнати и по този начин загубени като доказателствен материал. Трябва да отчитаме едно – изявленията на адвокатите са изявления на хора, на които се плаща за това. Т.е. тези хора работят, за да защитят своите клиенти и на практика си заработват своите хонорари, в което няма нищо лошо. Адвокатите работят именно това. Но политиците поне трябва да бъдат една идея по-обективни. Разбира се тази оценка не касае всички политици. Аз вече казах пред Вас, че тази оценка касае политици, за които бездействието на прокуратурата е удобно. Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега.

– Очаквате ли грантовозависимите политици да предприемат атака срещу Вас, след операциите срещу корупцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП? – Честно казано тези атаки не са преставали. И понеже не са преставали, на моменти без да го казвам в лошия смисъл човек свиква с тях. Хубаво е човек да има съзнанието да върши своята работа независимо от това какво мисли за него този или онзи, които се храни с грантове. По-важното е нещо друго – колегите ми прокурори и колегите ми от Антикорупционната комисия да имат ясното съзнание, че работят в името на закона и че имат пълната подкрепа на ръководството на прокуратурата. – Как оценявате взаимодействието си с новия антикорупционен орган КПКОНПИ, който се ръководи от Пламен Георгиев? – Мисля, че още в началото на своята работа Антикорупционната комисия показа, че очакванията, които са заложени в закона са оправдани по отношение на нейната работа. Взаимодействието между Прокуратурата и КПКОНПИ е изключително добро. Първите резултати го доказват. Отделен е въпросът, че както споменах пред Вас тези действия не се харесват на много хора, но такава е реалността – ние просто ще продължаваме да изпълняваме закона.

– Означава ли това, че за прокуратурата няма да има недосегаеми политици и бизнесмени? – Аз мисля, че както Антикорупционната комисия, така и прокуратурата ще продължат по начина, по който работят досега независимо кой, как и по какъв начин ги критикува. Ние ще вършим своята работа. Мисля, че и колегата Георгиев е изразил на глас точно тази позиция. Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ