Камен Донев, „Секс, наркотици и рокендрол” на проф. Ив. Христов, „Пияните“ на Явор Гърдев идват на театрален фестивал в Благоевград

Зам.-кметът Хр. Шопова: Ключовата роля на Македония в „Тара-ра-бумбия“ е ключова новост тази година

Шестото издание на международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ носи послание за добрите взаимоотношения с Македония в културен план. Това стана ясно по време на пресконференция, на която заместник-кметът Христина Шопова представи програмата. Детайли за имената в театралния афиш поднесоха и Василка Бумбарова и Любима Бучинска, които съдействат за организирането на фестивала.

„Различното тази година е, че насочваме внимание към Македония и сътрудничеството в полето на културата. За закриването на фестивала сме поканили спектакъла „Ничия земя“ на Македонския народен театър с режисьор Александър Морфов. В процес сме на организиране и на кръгла маса на 18 май на тема „Театрален мост България-Македония“ под мотото „Как да скъсяваме разстояния“, каза Шопова. Тя допълни, че идеята на събитието е да събере актьори, режисьори и критици от двете страни с акцент върху театъра и добрите съседски взаимоотношения, както и бъдещи планове за съвместни инициативи.

„Тара-ра-бумбия“ е една от най-важните платформи за изкуство и култура, която община Благоевград прави за шеста поредна година. Очаква ни една ударна, добре премислена програма. Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ ще се проведе от 11 до 19 май на двете сцени на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Програмата включва 18 спектакъла. Сред заглавията са спектакълът на проф. Ивайло Христов, който се играе успешно 25 години – „Секс, наркотици и рокендрол“, Камен Донев и Лекция №1 За народното творчество, „Пияните“ на Явор Гърдев, „Момчето от последния чин“ на режисьора Крис Шарков, Театър „Възраждане“ пък ще представи „Великденско вино“.