Росен Даскалов: Престъпно и нагло е 5-има души от УС на картинг федерацията да си гласуват по 500 лв. командировъчни за два дни

Росен Даскалов

 

Борихме се много години доброто да победи злото и отнемането на лиценза бе естественият завършек, писта в планината като “Пауталия” не знам в европейски мащаб дали има, каза директорът на надпреварата в Кюстендил

 

 

След дългогодишна борба за установяване на истинските принципи и морал в спорта, премахване на преките финансови интереси, се сложи успешното начало на новата Българска федерация по картинг спорт.

През уикенда беше проведено първото състезание от Националните картинг серии на писта „Пауталия” в Кюстендил. С радост може да се отбележи, че участниците доказаха, че професионалният картинг спорт е все още жив.

Картинг федерацията в последните два сезона се управляваше на автопилот, след като председателят на Управителния съвет (УС) на БФКС г-н Йордан Върбицалиев подаде оставка, срещу когото имаше две обвинения за злоупотреби. Той бе начело от 2009 г., заменяйки сегашния заместник-министър на младежта и спорта Асен Марков.

Стартът на националните картинг серии бе даден на кюстендилската писта “Пауталия”.

Преди 6 години обаче 5 клуба по картинг огласиха открито писмо до министър Свилен Нейков за злоупотреби във федерацията с председател Йордан Върбицалиев. Те биха тревога за незаконно членство на клуба на председателя, без да е имало гласуване на общо събрание. Те разказаха за прецедент с издаване на лиценз за 10-годишен пилот, въпреки че според наредбата има условие за навършени 12 години. Финансови далавери се вършат в Академията за млади пилоти, казаха още протестиращите. С тази част от дейността на федерацията се занимава прокуратурата.

През този период са закупени 16 картинга на стойност 60 000 лв., които държавата е отпуснала. Вносител на возилата е фирмата на Николай Стоянов – член на УС на федерацията, което е абсолютно забранено по смисъла на конфликт на интереси, защото БФ картинг е обществена организация.

Крахът на картинг федерацията дойде през декември миналата година, когато не получи лиценз от Министерството на спорта. Към момента са създадени Националните картинг серии от хора, които обичат този спорт и които милеят за неговото развитие. Организираният шампионат през 2018 година, който се състои от 6 кръга, 3 в Кюстендил, 2 в Хасково и един в Гърция, ще покаже правилния път за развитие на картинга на България. В края на годината Българската федерация по картинг спорт на националните картинг серии ще кандидатстват пред Министерството на спорта за получаване на официален лиценз.

Йордан Върбицалиев

Един от тези, които хората, милеещи за картинг спорта, е Росен Даскалов, който към момента изпълнява и функцията на президент. Русенецът е инженер, дизайнер, пилот, създател на първата българска суперкола Sin R1. Започва да се занимава с картинг и автомобилизъм още от дете, като впоследствие автомобилите се превръщат е негова страст и професия.

Той бе директор на надпреварата на писта “Пауталия” и отговори на няколко наши въпроса.

 

 

 

– Господин Даскалов, 2017 година бе тежка за българския картинг спорт, а в нейния край федерацията, която през последните два сезона се управляваше и на автопилот, не получи лиценз от Министерството на спорта. Въпреки пeрипетии виждаме, че този спорт е жив и през тази година ще има 6 кръга от така наречените Национални картинг серии. Какво Ви обедини и накара тези серии да ги има?

– В отговора се крият исторически моменти. Още преди 6-7 години на състезание в Кюстендил клубовете разбрахме, че с тази федерация, оглавявана от Йордан Върбицалиев и в този състав, няма как да работим и да се продължи напред. Тогава целият Управителен съвет от 5-има души си бе гласувал по 500 лв. на човек бюджет или командировъчни за два дни и да се изсипе в Кюстендил. Тоест 2500 лв. бяха изхарчени за това УС да се разходи до тук. Престъпно и нагло е, при положение че всички знаят как децата събират пари за този скъп спорт. Това мен и моите съмишленици ни накара да предприемем действия още тогава за създаване на съвсем друг климат. Борихме се много години доброто да победи злото и отнемането на лиценза бе естественият завършек на тези така наречени играчи от УС, които се изядоха един друг. Сега нашата единствена цел на тази организация, която със сигурност догодина ще стане официален член на Министерството на спорта и на ФИА, картингът да има едно достойно измерение в очите на децата, на хората, които го обичат, за да може той да продължава да набира привърженици, а не да ги гони. Ситуацията, която беше преди, именно това се получаваше. Колкото и да имаш желание, колкото и да си богат, идвайки, се разочароват от хаоса. Освен това съм разработил един проект. Той е за дългосрочно решаване на проблема с безопасността и културата на движение по пътищата на България, одобрен от ФИА. Картингът заема ключово място в създаването на качества и рефлекси у децата в училищна възраст, които да им помогнат да станат безопасни водачи на превозни средства, излизайки на пътя. Развитието на професионалния спорт трябва да върви ръка за ръка с националната ни стратегия за промяна на образователната система с цел въвеждането на предмет по безопасност на движението в учебната програма. Това е моята мисия и ще се боря за това нещо, независимо колко години ще ми отнеме да го направим.

 – По време на откриването споделихте, че стъпвайки на картинг писта, изпитвате носталгия и щастие. Какво за Вас е картинг спортът?

– Определено бях развълнуван, както предполага са и по-малките в състезанието. Когато бях дете и имаш досег до картинга, мечтаеш от състезание на състезание кога ще дойде следващият старт, какво ще се случи, как ще се представя, как ще срещна моите приятели и живеех за това. През 2010 година, когато отново се върнах в картинга след дългогодишна пауза, разбрах, че това чувство не е изчезнало и че го има още. Вярвам, че след като при мен се е случило, се случва и при останалите, имали контакт с картинга. Това усещане, тези чувства ме мотивират да се движим напред.

 –  С какви средства ще се издържате този сезон, тъй като нямате бюджет, на който да се разчита?

–  Средствата, които се очакват от държавата и се отпускаха целево в миналото, не ги одобрявам. Отпускат се едни средства на федерацията, пишеха се едни фалшиви отчети, само и само да се приберат, а как се изразходват, не е много ясно. За мен един спорт преди всичко трябва да се основава на бизнес основа, тоест той трябва да може да се самофинансира. От друга гледна точка обаче, държавата като участник, тя, ако й се представи правилна програма как тези пари ще бъдат изхарчени и как ще бъдат стимулирани участниците в този спорт, държавата трябва да съблюдава и да стимулира парично отличените. Разбира се, има и друг начин, а именно – участие в проекти. Ако някой иска да направи проект, свързан с картинга, ние да имаме уговорка с министерството да вървят напред. Примерно изграждане на център за безопасност на децата в определен град, за който трябват пари. Прави се проект и кандидатстваме. Ако ни одобрят, одобрят. Ако не търсим други форми на финансиране, има достатъчно хора, които обичат картинга в България. Пак казвам, искайки пари от Министерството на спорта, ние трябва да представим как ще бъдат изхарчени, къде точно ще отидат и това да е ясно и прозрачно за всички. Да няма никаква доза съмнение за това нещо. Аз и хората около мен имаме собствен бизнес и не сме дошли да печелим. Дошли сме да дадем от себе си, от времето си и от душата си, за да направим така картингът да остане в бъдещето. В противен случай, както виждаме в други държави като Гърция, той ще загине.

 – Писта “Пауталия” ще е домакин на три надпревари. С какво печели тя да е предпочитана от всички?

– Печели с това, че тук е уникално място и идвайки тук, се чувствам като на курорт. Писта в планината аз не знам в европейски мащаб дали има такова друго място и съоръжение, в такава приказна природа на първо място. На второ е много близо до София, да не говорим, че хотелската база е на много добро ниво. Мисля, че това са основните критерии за предимството на пистата и отговаря единствено тя на всички критерии. Благодарности на целия екип начело с Тошо Аначков, който не спира да работи и да я поддържа.