Общинските съветници от ГЕРБ-Петрич надуваха балони колко работа са свършили, хората се чудят в един град ли живеят

Общинските съветници от ГЕРБ-Петрич се фукаха 1 час пред петричките медии колко работа са свършили в името на хората. Пресконференцията предизвика лавина от негодувание. Петричани прегряха редакционните телефони, за да ги критикуват. „Как не го е срам Георги Ангелски да твърди, че правили срещи ежемесечно по квартали и населени места, за да се запознават отблизо с проблемите на хората и това ставало всяка сряда. Къде ги провеждате тези срещи по кварталите, че нито сме видели, нито сме ви чули? Петрич умира с всеки изминал ден”, заяви Георги Търнаров.

Ангелски обясни, че приоритет в работата му е водоснабдяването, адекватното здравеопазване и оборудването с климатици на детските заведения в общината.

„Намалихме разходите на ВиК и повишихме събираемостта”, добави председателят на комисията по бюджет Янко Стоянов, който не подкрепи хвалбите си с нито една цифра. Факт е, че дружеството е едно от най-задлъжнелите финансово. За да го спаси, общината изтегли заем от над 1,5 млн. лв., които петричани ще плащат.

„До момента промяната се изразява в смяната на управителя”, е мнението на Тодор Иванов.

Председателят на комисията за дейността на общинските фирми Гергана Петкова пък обобщи състоянието на МБАЛ “Югозападна болница” в момента. Тя посочи, че “Обединението на болниците в четирите общини е прецедент за страната, което бе подкрепено от правителството и това се вижда, защото бяха отпуснати 600 хил. лв. за саниране на сградата на петричката болница. “Имаме работеща болница и това се вижда. Целим се да привлечем нови кадри и работим усилено върху това”, заяви тя. Георги Тренчев, председател на ОбС-Петрич, уточни, че община Петрич запазва сградния фонд на болницата. “Обединението не означава, че губим болницата. За тази година сме заложили 1 млн. и 280 хил. лв. за капиталови разходи от Бюджет 2018 за болницата. Изплатихме коректно задълженията към служителите, които възлизаха на 230 хил. лв.”, обобщи той.

Герберите се похвалиха, че в Общинския съвет нямат никаква опозиция, което не е съвсем нормално за една демократична страна. Председателят на групата на ГЕРБ Георги Ангелски гордо заяви: „Всички предложения на кмета Бръчков се приемат с пълно мнозинство. Това е видно и по гласуването на Бюджет 2018, където предложението беше прието с 27 гласа „за”. Интересите на гражданите надделяват над собствените интереси и обединяват общинските съветници. Работим по метода на поемането на отговорност, а не по метода на пазарлъка”, обобщи Ангелски, а петричани го репликираха: „Всички обществени поръчки се печелят от фирми, близки до съветниците. Не са малко и роднините на съветниците, които работят в общината. Кой от вас, съветниците, които ви избрахме ние хората, е направил нещо за обикновения човек? Всеки работи за себе си и за роднините. И заплати си гласуваха от по 500 до 1000 лв. и на обществените поръчки сложихте ръка.”

Съветниците поканиха само подбрани медии, за да не бъдат заливани с неудобни въпроси. Те подминаха и най-важния въпрос – къде е новият парк? Нали средствата бяха одобрени, защо не се започва строителството.

В момента поръчката е под прицела на декласирани фирми, които я обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията.