Пожар изпепели 50 дка сухи треви до борова гора в Самоков, финансистът Ал. Костадинов: Чаках пожарната 20 мин, можеше да се запалят къщи в Доспей

Финансистът Александър Костадинов

Шефът на РСПБЗН Красимир Караджинов: В отпуск съм, но сме си свършили работата

 

Пожар изпепели 50 дка сухи треви и храсти в близост до борова гора в местността Рудежо до главен път Самоков – Бели Искър. Огънят е обхванал и стълбове с високо напрежение. Първият сигнал е подаден от финансиста Александър Костадинов, който е жител на община Самоков. „Чаках пожарната команда 20 минути. Според мен РСПБЗН-Самоков неглижира сигнала.

Кр. Караджинов

Притесних се, че реално може да се запалят къщи в Доспей, имаше вятър и 3- метрови пламъци. Към 20,20 ч карах по булевард „Искър”, при един от хранителните магазини видях, че има димна завеса в гората, над завода. Тръгнах по пътя към Бели Искър и на 3-4 км от Самоков вдясно видях, че дълго време е горяло на фронт около 150 дка. Огънят беше прескочил главното шосе. След това вятърът се е обърнал и огънят е тръгнал към самоковското село Доспей. Може би беше на 200 метра от гората над Доспей и по права линия на километър-километър и половина от селото.

Сниманият от Александър пожар

Към 22,00 часа пътят от Самоков към Доспей беше в димна завеса, тоест огънят отново се е обърнал. Огънят стигна до насаждания от европроект, може би 20-30 дка, които бяха обвити в найлон, много е вероятно да е изгоряло самото насаждение заедно с капковото напояване заради пластмасата.
Говорих с дама от пожарната, която прие сигнала. Може би е възникнала спешна друга работа или те не приемат сигнали за горящи стърнища, ако не им се обадят поне 5 човека. Доколкото разбрах, аз съм бил първият, който се е обадил, а за тези два часа, през които се е разгаряло огнището, са минали поне 500 автомобила от селата по-горе, но никой не се е сетил, че е важно да види какво се случва, въпреки че част от хората печелят от селски туризъм. Ще е интересно да се проследи от компетентните органи дали пожарната команда е имала друга задача, или са преценили, че огнището е безопасно. Снимал съм на около километър от пожара и според мен си имаше 3-метрови пламъци и поне 10 огнища на различни фронтове“, разказа за „Вяра“ Костадинов. Наш екип се свърза за коментар с началника на РСПБ Красимир Караджинов, ето какво сподели той:

 “Аз съм в отпуск, но нашата работа сме си я свършили. Да, имаше такъв сигнал до нас, има и излизане на пожарна техника. Нека да обясня за запалените сухи треви, хората не са запознати. Когато се получи сигнал за запалена сухи треви и храсти, редът е първо да се обадим на кмета на населеното място. Той е длъжен да отиде на място и да провери ситуацията. Такива сигнали са ежедневие. Ако има такъв сигнал, пожарна техника не излиза, защото след като излезе колата, целият град остава без пожарна, такива са ни разпоредбите. Специално за вчерашния случай пожарната е отишла и е потушила пожара. Защо се създава такова напрежение, не ми е ясно? Служителите и кметът на селото установиха на място, че запалените храсти не създават никаква опасност нито за хората от с. Доспей, нито за насаждения, нито за стълба с високото напрежение. Сигурен съм, че пожарът е създаден умишлено от хора, за да си почистят земеделските площи. Огнената стихия е обхванала и унищожила около 50 дка сухи треви и храсти. Явно някой си го подготвя мястото да бъде изорано“, каза за „Вяра“ Караджинов.