Как тоалетният министър Валери Симеонов фалирал банка?

Когато човек прочете архивни статии няма как да не остане впечатлен на политическите лупинги, които правят политиците в „името на България“!
Днес ще ви представим една статия от брой 1352 на  вестник Атака от 21.06.2010 година.

Предварително искаме да кажем, че хиляди бургазлии загубиха спестяванията си в посочената популярна банка, а активите ѝ изчезват по много странен начин.

              Шефът на СКАТ докарал до фалит банка „Пеков“

Брой: 1352 | Дата: 2010-06-21
Автор: в. Атака

Валери Симеонов докарва до фалит популярна банка „Пеков“, след като взима от собственика й Румен Пеков пари за съдружие в неговата телевизия СКАТ. Това твърди в интервю пред бургаски седмичник Дончо Градинаров, бивш синдикалист, работил заедно със Симеонов в зората на демокрацията.

Симеонов подмамил Пеков да му даде пари да направи кабеларката си, но не всичките вписал като дял от фирмата, както му обещал. По документи трезорът е налял в телевизията 572 021 лв. Едва 17 хил. са вписани като дялов капитал. Останалите са потънали неизвестно къде. Градинаров обаче си спомня, че синдикът, фалирал популярната банка, Христо Христов, му е казал, че Пеков е налял 30 млн. лв. в СКАТ. След дълги скандали Винкела е върнал на загробения банкер едва 260 хил. лв.
Валери Симеонов е бил спипан и в опит да открадне 25 тона метал, твърди още Градинаров. Като представител на КТ „Подкрепа“ в Бургас той е имал право да продава скрап от името на фирма на синдиката. Но вместо скрап Симеонов натоварил един вагон с напълно годни заготовки, замаскирал ги отгоре с отпадно желязо и се опитал да ги продаде на частни бизнесмени. Колегите му го усетили, повикали полиция и провалили далаверата. Срещу Винкела е започнало разследване, но до дело не се стига, защото е изтекъл законният срок. Тогава магистратите се изплашили и започнали да отлагат завеждането на дело, защото градът е разтърсен от синдикални протести. Симеонов злоупотреби с пари на „Подкрепа“, пише в исковата си молба К. Желев, който поема ръководството на синдиката, след като Винкела е отстранен за далавери. Докато е бил профсъюзен лидер в „Промет“ – Бургас, той е давал на заем пари на синдикална фирма „Геохиминженеринг“. Според свидетели от онова време от касата липсват между 90 хил. и 200 хил. лв. Синдикалистите са намерили документи за 25 хил. лв. и са предявили иск за тях.

На вестник „Атака“ са известни 2 документа. Единият е разходен касов ордер № 00134 от 1991 г., с който председателят на профкомитета Валери Симеонов е дал сам на себе си заем от 5000 лв. Вторият е от 1992 г. и се отнася за кредит от 4000 лв. От „Подкрепа“ го надушват, но за да не го разкрият и съдят, Винкела отива в централата и прибира всички документи на управляваната от него секция под претекст, че ще му трябват за дело срещу синдиката.