250 000 лв. искат за подобряване на акустиката в зала „Арена” в Самоков, 86 674 лв. са приходите на „Спортни имоти и прояви“

86 675 лв. са приходите от общинска фирма „Спортни имоти и прояви“ в Самоков, стана ясно на ОбС сесия. Бе представен годишният отчет за обектите към него – ледена пързалка, зала „Арена“, Мотостадион „Ридо“, ски шанца „Димитър Харизанов“, Спортна база „Ридо“, Стрелбище и „Въжен парк“. От Ледената пързалка са формирани 18 606 лв., от които 3487 лв. са от ученици от училищата, най-много са от „Св. св. Кирил и Методий“ – 687 лв. и от „Петър Берон“ с два лева по-малко. От Въжен парк сумата е 6326 лв. Приходите от наеми са 61 743 лв.

Разходите възлизат на 71 770 лв. За зала „Арена“ са разходвани 9317 лв., за Ледената пързалка – 3843 лв., за Въжен парк 1072 лв.

Разходите за придобиване на ДМА са 51 780 лв. за зала „Арена“, закупени са мултифункционална информационна система (47 880лв.) и подопочистваща машина. Разходите за ски шанцата са в размер на 1093 лв. за Въжения парк са 26 226 лв.

Общо разходите за спортни бази са 443 943 лв.

Съветникът д-р Панев от МК „Самоковци за Самоков“ попита защо акустиката в залата е лоша и години наред не се взимат мерки. „По-лоша акустика в зали като тази не зная в цяла България. Къкъв е проблемът?“, попита той.

Кметът Владимир Георгиев увери, че проблемът не е в колоните. „Местим ги всеки път. Установихме, че няма как да я подобрим, защото причината е в материала, с който е изолирана залата. Викали сме фирми, те предлагат да се направи цялостно изолиране на конструкцията отвътре, което ще е над 250 000 лв. Ще помислим за акустиката“, обеща кметът.

„По време на строителството на залата съм говорил с изпълнителите, но беше безпредметно, защото се водеха за големи корифеи. Трябва за в бъдеще да се внимава кои ще са изпълнителите. Наистина акустиката е отвратителна. Нашата зала е изостанала и в други отношения, включително по отношение на организацията, на ремонти на тоалетни и т.н., много сме далече от европейските стандарти“, сподели инж. Петър Георгиев.

Чужденци наскоро заснели насред залата счупени столове: “За резил сме, толкова ли нямаше кой да ги махне тези столове? Там насред зала стояха с дни, нямам думи“, каза инж. Петър Георгиев.