Бобовдолци искат 150 000 евро за международен фолклорен фестивал в миньорския град и сръбската община Ражан

Елза Величкова

Имаме стотици деца и младежи, които се занимават с народни песни и танци, искаме да им дадем шанс за развитие, каза зам.-кметът Детелина Борисова

В Бобов дол да бъде създаден международен фолклорен фестивал, искат от управата на миньорския град. Общината разработва проект, с който да кандидатства за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия.

Детелина Борисова

Средствата, които могат да бъдат отпуснати за организацията на фестивали в Бобов дол и сръбска община, са до 150 000 евро. За партньор по проекта е избрана община Ражан. „Към читалищата в  Бобов дол имаме много групи и школи, занимаващи се с български народни песни и танци. В тях участват стотици деца и младежи, които са носители на много национални и международни награди. Искаме да им дадем шанс за развитие и международни изяви и това може да стане с един фолклорен фестивал, на който градът да е ежегоден домакин. В момента подготвяме апликационната форма на проекта и ако той получи одобрение, догодина фестивалът ще е факт”, коментира зам.-кметът Детелина Борисова. Проектът, разработван от екипа на кмета Елза Величкова, е наречен „Фолклорът в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност”. Той ще бъде внесен следващата седмица.