Бившият началник в агенцията по метрология Янко Славов: С благословията на председателя П. Горновски частниците Н. Маринков и И. Ганчев яхват ДАМТН, която ги контролира 

Ангел Славков

Най-голямата частна структура за доставка на асансьори начело с Никалай Маринков се опитва да подчини контролиращата си Държавна агенция по метрология и технически надзор заедно с над 400-те инспектори, които работят там. Това обяви за вестник „Вяра” бившият началник РО ИДТН Югоизточна България Янко Славов. Той се яви на конкурс за главен директор на Инспекцията за държвен технически надзор към ДАМТН.

Петър Горновски

Славов разкри цялата порочна схема, в услугата на която се осъществява изборът на директор, чиято функция е да осъществява контрол над асансьорните фирми и да сакционира финансово провинилите се.

“Съставът на изпитната комисия беше формиран от председателя на ДАМТН Петър Горновски, който, явно за да избегне уволнение в момента, се скри в болничен”, каза Славов. Той уточни още, че за председател на комисията е определен доставчик на асансьори №1 в България Николай Маринков – председател на най-голямата асоциация на асансьорния бранш. Той е собственик на фирма “Уникен” за производство и доставка на асансьори.

Никалай Маринков

„Представяте ли си за какво става реч и колко независима от тук насетне ще бъде агенцията, която трябва да проверява фирмите в асоциацията, след като Маринков ще си ги избере, а Горновски е наредил това подчинение?”, пита Славов.

Валери Симеонов

Както „Вяра” вече съобщи, конкурсът беше с предизвестен край. За председател е нарочен бизнесменът Иван Ганчев, който със съпругата си има две фирми и е стъпил здраво не само в Югозападна, но и в цяла България и държи контрола над газостанциите и съоръженията с повишена опасност. Сега той ще прехвърли фирмите си и сам ще се проверява в качеството си на директор на държавна агенция. “Така се оказва, че двама основни играчи в частния сектор – Николай Маринков и Иван Ганчев, ще раздават картите в държавната агенция. На практика в конкурсната комисия влиза Николай Маринков, представителят на 80% от асансьорния бранш, който впоследствие победителят в конкурса Иван Ганчев ще проверява. Това според вас нормално ли е? И защо председателят Горновски прави точно това, не е ли своеволие и безобразия?”

 Ганчев е собственик и управител на фирма „ИВКОМ КОМЕРС“ ЕООД със седалище и адрес на управление в София. Тази фирма освен дейността, която е обявила в Търговския регистър и извършва, притежава издадено от ДАМТН – ГД ИДТН удостоверение за дейност номер С278/04.10.2007 г. за поддържане, ремонтиране и преустройване на парни и водогрейни котли, съдове, работещи под налягане, тръбопроводи за водна пара и гореща вода, преносни и разпределителни газопроводи, газорегулиращи и газоизмервателни станции за природен газ, автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ, промишлени и сградни газови инсталации, бутилкови инсталации и газови уреди за природен газ или втечнен въглеводороден газ. Дейността по удостоверението изцяло се проверява от дирекцията, която иска да оглави Иван Ганчев. Съпругата му Юлия Дечкова Ганчева е съдружник и управител на фирма „ИНСТИТУТ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР“ ООД със същите седалище и адрес на управление, както неговата фирма „ИВКОМ КОМЕРС“ ЕООД. Фирмата на Ганчева изцяло е ориентирана към извършване на дейност, свързана с ГД ИДТН. Има издадени от ДАМТН – ГД ИДТН лицензии с номера 777/22.05.2017г. и 788/21.03.2018г. за осъществяване на технически надзор над всички видове съоръжения с повишена опасност, които не подлежат на надзор от ДАМТН, а от лицензирани фирми. Фирмата на Ганчева проверява ли съоръженията, които поддържа, преустройва и ремонтира фирмата на Ганчев? Прегледите отразяват ли действителното състояние? Изцяло контролът върху дейността и отговарянето на изискванията на тези две фирми за издадените удостоверение и лицензии се осъществява от ГД ИДТН, която Иван Ганчев иска да оглави. В ДАМТН знаят ли за Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси? Как ще гарантират безпристрастност и съвестно изпълнение на задълженията на обвързан човек? Случайно ли се изисква концепция, а не тест на конкурса? Кой контролира дейността на ДАМТН и какво се предприема, за да не се допускат закононарушения? Целта занижен контрол ли е – как да се изисква от собствените фирми и оттам и от останалите? Животът на хората не е ли по-важен от всичко останало? Докога кадровата политика в ДАМТН ще бъде в ущърб на хората? Горновски, ако не знае какви са дейността и функциите на ДАМТН и си играе с живота на невинни хора, няма ли кой да го спре?”, питат инспектори. Янко Славов заяви, че на 4 април е изтекло предизвестието за напускане, което е подал в агенцията, но после е решил да се кандидатира за главен директор.

„Още с идването на Горновски ме погледна и ми заяви “не зная какво ще те правя тебе”. Бях стъписан, тъй като 4 години съм работил за издигане авторитета на агенцията. Самият аз се ползвам с авторитет и респект от страна на собствениците на въжени линии и всички частни фирми, които съм проверявал добросъвестно. Разбрах за какво става дума. Затова и направих концепция за управление, изпратих я в писмен вид на изпитната комисия, подписах я с ироничния намек „пожелавам ви да работите ръка за ръка с бизнеса, който влиза в толкова интимни отношения с агенцията”. Никога не съм си правил илюзията, че няма да бъда скъсан, но ще подам сигнал до всички институции за схемата, по която се обезсилва дейността на една от най- важните агенции в страната.”

Това не е ли конфликт на интереси и пример за корупция? Като червена нишка през корупционната схема преминават и твърденията, че Петър Горновски е личен приятел още от студентските си години с прекия си началник – вицепремиера Валери Симеонов. Горновски е назначен именно по предложение на коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти”. Заповедта за назначаването и съответно уволняването обаче е единствено в ръцете на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на икономиката, откъдето признаха, че са безсилни сещу вицепремиера, тъй акто агенцията е в неговия ресор.

Екипът на вестник „Вяра” изпрати куп въпроси по темата на вицепремиера Валери Симеонов, той обаче ги подмина и до момента няма отговор.