Костадин Станоев: 13 г. във ВиК-Сандански не е стъпвал ревизор, обслужва местни групировки, сменихме модела „Тотев-Гикински” с „Манолев- Аргиров”

Николай Шаламандов пуши като комин на тротоара пред входа на залата.

Лидерът на ВМРО Николай Шаламандов опита да задуши мъката, че изпусна водното дружество, с куп цигари

 

Лидерът на ВМРО Николай Шаламандов се отрови от цигари на вчерашната сесия на ОбС – Сандански.

Крум Аргиров, Кирил Котев и Георги Георгиев

Шаламандов държа фасове в устата като биберона за утеха, докато колегите му утвърждаваха временния директор на УВЕКС Крум Аргиров като постоянен шеф. Припомняме, че Аргиров зае поста на скандално изхвърления от дружеството негов съпартиец Тодор Гикински, който се ползваше с опеката на войводите.

Костадин Станоев ( в средата)

Шаламандов нямаше сили и нерви да понесе унищожителната критика на съветника Костадин Станоев, който разкри, че за 13 години по времето на управлението на ВМРО в УВЕКС не е правена ревизия и че през това време дружеството е обслужвало местни групировки.

Тодор Гикински

Лошото е, че Станоев не посочи имена, но изстреля още по-страшно обвинение. „ВМРО и ГЕРБ се карат как да си го поделят, като че им е бащиния. Роднините и приятелите им са на хранилка в него.

Старият модел на управление в дружеството „Тотев-Малчев-Гикински“ се трансформира в „Манолев-Аргиров“. Кой ще прекрати източването във ВиК, каза Костадин Станоев.

Аспарух Костадинов
Румяна Стоянова
Родител от Поленица настоява деца на селото да учат в града.

Малко след като Аргиров спечели подкрепата на 21 съветници, взе думата и заяви: „Не съм отговорен за миналото на ВиК.

Общинските съветници подкрепиха Аргиров.

Отговарям за дружеството от сега. Мога да си подам молбата за освобождаване още следващата седмица, следващия месец или на следващото заседание, но няма да позволя да хвърляте кал върху мен и ГЕРБ.” Против назначаването на Крум Аргиров бяха Николай Шаламандов и д-р Димитър Станоев, а Георги Батев гласуваха с „въздържал се”. Гласувано бе и възнагражданието на управителя в размер на 300% от средната брутна заплата за УВЕКС. Договорът за управление, който ще бъде сключен с Крум Аргиров, ще бъде за 3 г. Утвърждаването на Аргиров бе най-остро дебатираната точка в дневния ред на сесията.

От партия „Ред, законност и справедливост” излязоха със специална декларация, касаеща дружеството. Ще гласуваме с презрение за Крум Аргиров. Ще гласуваме, защото сключването на договор за управление е по-малкото зло, посочи съветникът Костадин Станоев. Ударите паднаха върху лидера – съветник на ВМРО Николай Шаламандов. Известно е, че приятелят му, член на ВМРО Тодор Гикински, беше управител на дружеството през визирания от 13 години период, а роднини и членове на ВМРО и до днес са на работа там. Шаламандов има фирма за бяла техника, всички климатици в дружеството са предоставени от неговата фирма, както и по останалите общински звена.

 „Никой от нас съветниците не е видял нито една цифра какво става в това предприятие, нали ние съветниците уж го управляваме, защо не сме видели нито един документ, искаме всички документи тук на масата“, потвърди лидерът на ДПС в Сандански Аспарух Костадинов.

Към управителя бяха поставени куп въпроси, на които Аргиров отговори подробно. Сред многото съветници, взели отношение по темата, бе Явор Аргиров от ЗС „Ал. Стамболийски”. Той зададе въпроси за старите задължения на „ВиК Петрич” към дружеството в Сандански. Управителят отговори, че до постъпването му дълговете не са плащани, но вече е започнало погасяването им, за което е подписан и протокол. Стана ясно, че задълженията са в размер на 60 000 лв. Аргиров бе категоричен, че не участва в схеми.

Участва ли Александър Манолев в схема за злоупотреби в УВЕКС, попитахме  зам.-министър Александър Манолев във връзка с твърдението на съветниците от РЗС. „Нали не очаквате да коментирам такова изказване. Какво общо имам с местната власт и Общинския съвет в Сандански? Има си контролни органи, има си кмет, към които да се обърнат общинските съветници”, заяви Манолев, който не се смути, че РЗС го замесиха в съмнителна схема по източване на УВЕКС.

Началното училище в село Поленица няма да бъде закрито, реши още Общинският съвет в Сандански. Местният парламент отхвърли предложението на кмета Кирил Котев за закриването на школото, мотивирано с липсата на условия за качествено обучение. Съветниците не подкрепиха докладната записка за закриването за втори път след решението си от 22 февруари, за което бе предложено да бъде отменено. Докладната предизвика разгорещени дебати, стартът на които даде Костадин Станоев от ПП „Ред, законност и справедливост”. За 3-ти път разглеждаме това предложение. На миналата сесия взехме решение училището да не бъде закрито. Има ли нови обстоятелства точката отново да се включва в дневния ред?, зададе въпрос Станоев.

Отговор даде градоначалникът. Котев отбеляза, че на предната сесия точката е отпаднала от дневния ред, за да бъде разгледана сега, а на по-предишната е взето отрицателно решение. Посочени бяха и причините за предложението. Сред тях са старата сграда на 100-годишното училище, в което няма санитарен възел и през зимата децата са принудени да излизат навън в студа. Посочено бе още, че има декларация на родители на бъдещи първокласници от селото, които заявяват, че не искат децата им да учат в това училище. Същевременно заради изискването учениците да се записват в училището, което е най-близко до района, в който живеят, родителите не могат да запишат децата в училище в Сандански. Стана ясно, че се стига до там родителите от Поленица да търсят връзки, сменят адресната си регистрация, за да запишат децата в училища в Сандански. Поставени бяха редица въпроси, сред които защо е допуснато училището да е в това състояние и не е ремонтирано толкова години, какво ще стане със сградния фонд след закриването.

Въпросът не е само до тоалетните. Всички вие се питате какви инвестиции ще трябват, за да се подобри базата. Сградата трябва да бъде съборена, защото ще е по-скъпо да ремонтираме училището, отколокото да изградим ново.

Коментирано бе, че школото реално отдавна се е самозакрило, тъй като там не учат деца от селото и за да съществува то, са събрани ученици от други населени места, предимно роми. Майката на бъдещ първокласник от Поленица Румяна Стоянова бе категорична, че в училището не се получава качествено образование. Училището е пародия. Колко процента от децата не са роми? Не ни унижавайте да търсим връзки, за да запишем децата си в града. От 52 деца 45 са роми. Нашите деца са дискриминирани. Няма разумен аргумент за запазването на училището. Не пращайте децата ни там, където не бихте изпратили вашите деца, обърна се към съветниците Румяна Стоянова, която прочете декларация от името на близо 20 родители.

Доста дебати имаше и по докладната за отпускане на средства за подпомагане на хората от жилищната кооперация на ул. „Първи май”, в която на 30 срещу 31 март избухна голям пожар и нанесе огромни щети. Решено бе общината да отпусне от бюджета си 60 000 лв., с които да се покрият част от щетите.