Потискането на емоциите може да доведе до множество проблеми. Лошите спомени и емоции са крайно вредно за общото ни състояние. Специалистите препоръчват да заменим тези лоши моменти с позитивни. Често обаче това също може да доведе до негативни последици. Истината е, че поставянето на нещата под контрол и потискането на емоциите, били те добри или лоши, води до нежелани реакции.

Повечето от нас са вглъбени и затворени в своите чувства.Докато не могат да мълчат повече и най-накрая се опитат да дадат глас на чувствата си.

И тогава, когато се опитате да изразите чувствата си, всичко се обърква. Ние се опитваме да изразим себе си и да обясним как се чувстваме, но вместо това ние започваме да обвиняваме, да се оплакваме, да хленчим и да се създаваме драма. Нашите съпрузи, гаджета и приятели не са подготвени да се справят с нашето „избухване“. Те се чувстват критикувани, омаловажени и безпомощни.

Вместо да пожелаят да се справят с нашите нужди, те ще започнат да се защитават и ще се отдалечат. Тогава ние се ядосваме, защото чувстваме, че не сме чути и разбрани.

Истината е, че често нас не могат да ни чуят, защото ние наистина не можем да изразим чувствата си.

Вместо това, ние изразяваме наше мнение, необходимост, молба за помощ. И често не им казваме точно това, което ще пребори нашето разочарование и недоволство. В действителност, ние не им казваме какво точно обаче да правят. Ние се опитваме да управляваме и контролираме. И те не могат да ни чуят.

Ние вярваме, че това, което им казваме, е полезна информация за тях. Ние вярваме, че ние се себеизразяваме, но ние всъщност ги атакуваме или им нареждаме какво да правят. Така или иначе, вашата половинка или приятел най-вероятно ще се почувства изключен.

А днес всеки човек до една или друга степен е свикнал да държи всичко в себе си. Причините съвременният човек да действа така са много и често са напълно оправдани. Истината обаче е, че това се отразява по един чисто физически начин на телата ни. Ето как:

Бръчки

Всяка емоция се отразява на лицето ни. Отрицателните емоции водят до появата на линии и бръчки на лицето. Понякога гримасите са толкова заучени, че човек ги прави, без дори да се замисля.

Високо кръвно

Потискането на емоциите е вид стрес. Всеки стрес увеличава скоростта на сърдечно-съдовата дейност. Ускоряват се дишането и ударите на сърцето, което пряко влияе върху кръвното налягане.

Стомашни и храносмилателни проблеми

Неспокойството и притеснения без съмнение разстройват стомаха ни. Те могат да бъдат последвани от киселини, язви и запек.

Губим хормони на любовта

Окситоцинът или хормонът на любовта се освобождава, когато хората се прегръщат или общуват и доказано намалява стреса и кръвното налягане. Когато потискате емоциите, вие губите голяма част от него. Това може да отблъсне хората от вас.

Увреждане на темпоралния лоб

Това е част от мозъка, свързана със слуха. Тя дава стабилност на настроението на човек. Това означава, че при потискане на емоциите си пречите на работата на тази част, от което се нарушава емоционалният баланс. Ако това се превърне в често срещано явление, то може да доведе до трайни увреждания.

Проблеми със зъбите

Когато сдържаме емоциите си, най-често стискаме със зъби. Изненадващо голям брой хора имат този вреден навик. Той изхабява емайла на зъбите много по-бързо и с времето води до деформация на челюстите.

Проблеми със съня

Дори да си осигурявате оптималните количества сън, потискането на емоциите ви кара да се чувствате изморени. Лошият сън влияе зле на всички аспекти на живота. Умората води до липса на концентрация, промяна в настроението и вреди сериозно на здравословното състояние.

Психическо изтощение

Стремежът на владеем емоциите си води до пълно изтощение. Лошите спомени не могат просто да изчезнат, за това е нужно доста, за да накараме мозъка да не ги изкарва на преден план.

Излишни килограми

Храната има функцията да ни накара да се почувстваме по-добре макар и за кратко. Така, за да се справим с лошите емоции, които дори и прикрити ни разяждат отвътре, попадаме в капана на честото преяждане. Това бързо води до увеличаване на теглото.

Забравяме

Потиснатите спомени водят до пропуски в паметта. Когато потиснем дадена емоция, споменът за събитието избледнява. Покрай него започват да се губят важни факти и събития около него.

За да поддържате баланса, то е най-добре да следвате златното правило – умереност. Не потискайте напълно всички емоции, но и не им се отдавайте напълно. Просто понякога си позволявайте да изпускате парата.