Спецсъдът гледа мерките за неотклонение на служители от ДАИ – Благоевград, адвокатите ги бранят: Имат семейства и постоянни адреси

 

Адвокатите на задържаните служители от ДАИ – Благоевград пледираха пред прокуратурата, която решава дали да остави в ареста обвиняемите, че повечето от тях имат семейства и постоянни адреси. Също така коментираха, че прокуратурата има законов механизъм, който може да използва, ако се притеснява, че може да се повлияе на свидетелите и да поиска тяхното отстраняване от служба от самия съд и той да ги отстрани, ако има основание.

Делото продължи цял следобед и до вечерта все още не беше приключило.

Според обвинението десетте автоинструктори са вземали подкупи, за да прикриват нарушения на пътя.

Според прокуратурата те трябва да останат за постоянно в ареста, защото от събраните до момента доказателства може да се направи извод, че те са извършили престъпленията, в които са обвинени. Освен това, ако бъдат пуснати, те могат да повлияят на свидетели, както и да унищожат документи.

Защитниците контрираха също, че всъщност ако съдът прецени, те могат да бъдат отстранени от работа и няма нужда от постоянен арест. Освен това всички задържани са с чисто съдебно минало.

„Тези инспектори не издават наказателни постановления и не могат да влияят какво наказание от констатираните нарушения на транспортните фирми ще бъде наложено от наказващия орган”, каза Иво Найденов, адвокат на двама от обвиняемите.

За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда затвор от 3 до 10 г.