Светът остава нащрек за Северна Корея, Тръмп запазва натиска

Меркел сравни разделението между Северна и Южна Корея с това между ГДР и ФРГ някога

 

Американския вицепрезидент Майк Пенс приветства първата стъпка към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, но предупреди, че това е само една крачка и че САЩ ще продължат “кампанията си на натиск” върху Северна Корея, предаде Ройтерс.

“Всички разговори, обещания и уверения от Северна Корея ще се посрещат с резерви и бдителност, и ще се подлагат на проверка”, отбеляза в изявление Пенс.

Планирането на срещата на върха между САЩ и Северна Корея ще продължи, но, както сме казвали и преди, кампанията на натиск ще продължи с неотслабваща сила.

На общата пресконференция с канцлера Ангела Меркел, президентът Доналд Тръмп каза, че за място срещата на върха между него и   вече се обмислят само два варианта.

“Останаха само две страни сега”, каза Тръмп. По-рано днес той говореше за “две-три места”.

Тръмп увери, че няма да повтаря грешките на миналите американски лидери спрямо Северна Корея. Той каза, че окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи. Тръмп обаче увери, че САЩ ще запазят натиска над Пхенян, докато не се случи обещаната денуклеаризация. По повод на предстоящата среща на върха САЩ-Северна Корея Тръмп изрази надежда, че тя ще бъде продуктивна.

Меркел пък каза, че срещата на двете Кореи е първа стъпка към разрешаване на корейския конфликт, но остава да се постигне пълна денуклеаризация, предаде ТАСС. Канцлерът отбеляза, че твърдостта на позицията на Тръмп относно Северна Корея, в това число затягането на санкциите миналата година, е помогнала за постигане на пробив в разговорите между двете Кореи, предаде ДПА.

По адрес на двете Кореи Меркел каза, че германците много добре знаят какво означават годините на разделение, визирайки разделена Германия и разделения сега Корейски полуостров.

Тръмп пък бе попитан дали е говорил по телефона с Ким Чен-ун. Той отказа да отговори на журналистическия въпрос с думите “Не искам да коментирам това” и каза “Но ние имаме много добра работна връзка”, предаде ДПА.

Aмериканският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Вашингтон е готов да обсъжда изтегляне на американските военни от Южна Корея. Все още е твърде рано да се каже кога и как да стане това, първо дипломатите трябва да си свършат работата, подчерта Матис.

Aвстралийският премиер Малкълм Търнбул съобщи, че страната му ще изпрати военен самолет, който да следи дали севернокорейските кораби нарушават санкциите, наложени от ООН.

“Това, което се случва е, че се избягват санкциите като материали се прехвърлят от един кораб на друг. Ако можем да наблюдаваме района, ще успеем да идентифицираме къде и как това се случва и на отговорните да се потърси сметка”.