3-ма работници от Кюстендилско са починали заради трудова злополука миналата година, отец Илия Дичев отслужи молебен

На 28 април в черквата „Св. Георги Победоносец” традиционно бе отслужен молебен.

Инспекцията по труда е разследвала 10 трудови злополуки, Тодорка Дамянова от КНСБ в Дупница: Работодателите да инвестират в безопасността

 

 

10 трудови злополуки са разследвали през 2017 г. представители на Дирекция „Инспекция по труда“ в област Кюстендил. Това съобщиха от КНСБ в Дупница във връзка с отбелязването на Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници, отбелязван на 28 април от световната синдикална общност по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите. 7 от злополуките са в отрасъл „Въгледобив“. Трима работещи са починали вследствие на трудова злополука – по един в отраслите „Въгледобив”, „Дърводобив” и „Съхраняване и складиране на товари”.

Във връзка с Международния ден на работниците, загиналите и пострадалите при трудови злополуки в катедралния храм ”Свети Георги Победоносец” в петък бе отслужен молебен, традиционно организиран от КНСБ. Ритуала извърши отец Илия Дичев. Присъстваха около 70 човека, включително пострадали при трудови злополуки, близки и роднини на загинали. Дойдоха и двете дечица на починалия преди няколко години работник в Мини „Бобов дол”.

„Освен цената в загуба на човешки живот и страдания за работниците и техните семейства, злополуките засягат също бизнеса и обществото като цяло. По-малко злополуки означава по-малко отпуски по болест, което води до по-ниски разходи и по-малко нарушаване на производствения процес. Това спестява също разходите на работодателите за назначаване и обучаване на нов персонал и може да съкрати разходите за ранно пенсиониране и изплащане на застраховки», подчерта координаторът на КНСБ за регион Дупница Тодорка Дамянова. Тя призова работодателите да инвестират в безопасността, да премахнат рисковете на работните места, да приобщят работниците към фирмената политика за здраве и безопасност на работното място. Апелът към всички граждани бе да пазят живота и здравето си, безусловно да спазват правилата за безопасен труд и заедно със своите работодатели да изградят за себе си една безопасна работна среда.