Хаос със сметището в Самоков! Кметът Вл. Георгиев призна: Градът е по-мръсен, откакто е построено депото

Владимир Георгиев

Работниците масово се разболяват, инсталациите не работят, техниката не достига… д-р Панев: 10 млн. се хвърлиха на вятъра

 

Откакто е построено депото, боклуците из самоковските улици, из покрайнините, горите и реките са станали повече, призна кметът Владимир Георгиев на ОбС сесия. Това стана по време на отчета на общинско предприятие „Регионален център за управление на отпадъците”, докладван от шефа на сметището Емил Марков. Последва още едно признание от съветника Емил Николов, което според колегите му звучи доста смущаващо: „Инсталациите и технологиите на самоковското депо са отречени в Европа още преди години”. „Означава ли това, че се съсипва още повече въздухът на Самоков, водата и природата на района? – питат се разтревожено самоковци.

В заседателната зала стана ясно също, че сметището тежи все повече на Самоков – заради неработеща компостираща и пречиствателна станция за отпадни води, не била заустена в пречиствателна станция, инсталации не работели, техниката била на открито и при зимни условия замръзвала, недостиг на техника, пет незаети работни места от специалисти, работниците се разболявали заради пръснатите навсякъде боклуци и заради необходимостта от поддържане на сграден фонд, закупуване на нова техника, неподходящ терен и неподходящ климат за такова съоръжение, заради липса на приходи и защото останалите три общини – Костенец, Ихтиман и Долна баня, за които бе построено, отказват да карат боклука си в Самоков.

От годишния отчет става ясно, че приходите са 118 356 лв., а разходите са доста по-големи – 247 884 лв. Както е знайно, част от депото е локална пречиствателна станция, в която трябва да се събира инфилтрат, след което от пречиствателната станция на депото водите да се отвеждат към градската пречиствателна станция за отпадни води. От отчета стана ясно, че през месец декември станцията била консервирана заради лоши атмосферни условия. Общото количество на приетите отпадъци през 2017 г. е 8987 тона. Служителите на депото казват в отчета си, че условията, при които се извършва сепарирането и депонирането, са доста сурови през зимните месеци, което води до чести аварии на техниката и разболяване на работещите. Необходими били големи усилия да се поддържа големият сграден фонд през зимата, както и пречиствателното съоръжение, електронна везна, помпена станция. В отчета си служителите на сметището посочват още какво трябва да се закупи, за да заработи депото.

В дискусията се включи съетникът от ДСБ Васил Зашкев, който заяви: „Според Марков за депото са необходими още много инвестиции за закупуване на техника и т.н. Нека той поясни още какво трябва да се прави там, какви средства са ви необходими, а и въпросът ми е и към кмета – дали всичко е предвидено и проектирано в това депо както трябва? Докога ще наливаме средства там? Колко пари още ще ви трябват, за да работи ефективно?“.

Марков каза, че им трябвал булдозер и евентуално, ако има средства за преса, която да пресова отпадъците, също бил необходим компресор, оборудване за ремонт на гуми, тъй като работили в по-тежки условия, като често им се налагало да ползват услугите на ремонтна работилница за лепене на гуми, монтажи, демонтажи на машините и т.н.

Кметът Вл. Георгиев припомни, че и миналата година в бюджета е била заложена възможност да се искат пари от ПУДООС. „Тази година също в бюджета има заложени пари за допълнително оборудване за доокомплектоване на депото. Когато е проектирано депото, тъй като е за определена сума, бе включено и сепарирането и компостирането, за да може не както много други общини целият боклук да се изхвърля в клетката, а да се вадят вторичните суровини, които след това да могат да се продадат. През мината седмица направихме първия търг, на който продадохме тези вторични суровини. Но заявявам, че приходите на депото не са достътачни, защото към настоящия момент отпадъци от другите общини не се карат и съответно нямаме приходи от общините, които са задължени да карат смет тук. Към настоящия момент единствено община Самоков ползва депото“, призна кметът Георгиев.

В отговор съветникът д-р Панев каза: „Аз съм потресен, десет милиона ей така са хвърлени!… Питам се как в Западна Европа и по света работят такива депа, там има зими много по-тежки от нашите! Кажете точно какви са проблемите, не се оправдавайте с минусови теператури, нещо друго има вероятно, проблемите са технологични. Пак нещо не е било доизчислено, когато се е проектирало. За пореден път не са изпипани нещата!“ – апелира съветникът. Кметът Георгиев заяви в отговор, че през зимата няма как да има материал за компостиране. Съветникът Емил Николов допълни, че отпадъците, които идват в депото, не отговарят на условията и не може да се сепарират. „Ние не можем да сепарираме отпадъци, които са събрани по този начин“ – каза Никилов. Кметът отново взе думата и припомни: „Всички депа в България ги направи МОСВ и МОСВ възложи на фирми, те им платиха и самите проекти ги дадоха на общините, с които те да могат да кандидатстват“, каза Георгиев.

Съветникът инж. Ал. Кроснев от ПП ГЕРБ също се изказа: „Не е само проблемът до оборудването на новото сметище. С пускането му в действие в града се явиха още много сметища за съжаление. Хората започнаха да си изхвърлят боклуците къде ли не! Общината направи някакви действия, бяха поставени бариери на старото сметище на други места, назначени хора да охраняват, но това не реши проблема. Боклуците са навсякъде в града. Нека да се помисли по-сериозно по този проблем.“

„И с Кроснев съм абсолютно съгласен, и мен ме дразнят тези боклуци. Дадени са телефони на общината, когато хората искат, ние да ги изхвърляме тези отпадъци. Всеки, който иска да си хвърли отпадъците, в депото има контейнери и безплатно хората могат да ги закарат. Със сигурност не сме се справили с проблема, имаме забележки и към хората, които назначихме като охрана, имам забележки към „Екология“ в общината. Но и моето лично впечатление е същото – откакто открихме депото, боклуците из улиците, горите са повече. Това е истината“ – оплака се самоковският градоначалник пред съветниците. Последва отговор от съветника Васил Зашкев: „Г-н кмете, не се възмущавайте, Вие и общината имате контролни функции. Свършете си работата!“ На финала съветникът Емил Кривошиев обобщи: „Тези технологии, които ползваме тук, в Европа са отречени преди 20 години“. Отчетът бе гласуван от съветниците с 26 гласа „за“, „против” и въздържали се нямаше, а проблемите също си остават.