Поликарп поздрави екипа на кмета К. Илиев и присъстващите в храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит

С песнопения св. литургия огласиха Ангел Младенов, дякон Костадин Тренев и 92-годишният дядо Евтим

Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи светата литургия в храма „Успение Богородично“ в Ихтиман. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йосиф Серев – архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия и председател на църковното настоятелство на храма домакин, йеромонах Герасим от Вакарелския манастир „Св. Петка“, протойерей Витали Цветанов Велков, свещ. Антон Апостолов и йеродякон Вартоломей Фердов.

Със своите песнопения св. литургия огласиха от певницата Ангел Младенов, дякон Костадин Тренев и 92-годишният дядо Евтим.
В края на светата богослужба епископ Поликарп се обърна към преизпълнилите храма богомолци с думи за чудото с разслабления, изцерен от Господ Иисус Христос в Йерусалимската къпалня „Витезда“ (Иоан 5:1-15). „Ние сме изпитали това колко хубаво е, когато има човек до нас, който да ни помогне.

Но тук говорим не само за човек, а за Богочовек… Да го прегърнем в нашия живот, да го прегърнем в нашето съществуване, да не бъдем горди, а да бъдем смирени. Да не бъдем отстъпчиви от вярата, а да се прикрепим към нея, да бъдем едно с нея, за да можем в трудните житейски дни и моменти – социални, семейни и духовни, да имаме великата утеха на Богочовека Иисус Христос, който винаги е до нас и ни помага… Затова и казваме:

хубаво е да бъдем в Божия дом, в Божия храм. Но още по-хубаво е, когато виждайки и удостоверявайки постоянно, че Христос твори чудеса… винаги е необходимо да го прегърнем, и прегърнали го, ще знаем, че наистина водим православен, християнски живот. Затова нека, подучени от светото Евангелие, от този, който каза да, Господи, искам да бъде изцерен, но си нямам човек‘, да викнем с гореща молитва към Бога всеки път, когато имаме нужда, но не само да просим, а най-вече да благодарим. Нашата молитва трябва да започва с благодарение на Бога и след това да е просителна за това, от което имаме нужда… А когато изказваме благодарност на Бога, тогава сме се оставили в Неговите ръце и Той ще ни научи какво ни е нужно за спасение и как да бъдем пример на тези, които са около нас…“, каза в словото си Негово Преосвещенство.
Софийският викарий епископ Поликарп поздрави общинското ръководство на град Ихтиман, начело с кмета Калоян Илиев, зам.-кмета Даниела Митева и секретаря на община Ихтиман Петър Янински, както и всички присъстващи в храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.