Полагането на дълбоководния участък на първата тръба на газопровода „Турски поток“ от руското крайбрежие на Черно море до турското приключи в понеделник, съобщиха от руската компания „Газпром“.

Полагането на тръбите по дъното на Черно море бе извършено от кораба Pioneering Spirit. Неговата дневна производителност е била заваряването на 4.3 км на ден от морското трасе на газопровода. Максималната производителност на плавателния съд от 5.6 км на ден е била постигната два пъти през февруари.]

Проектът „Турски поток“ се реализира според графика едновременно на крайбрежията на Русия и Турция. В момента в турския регион Къйъкьой се работи по оборудването на приемен терминал за газовите доставки. След приключването и на този строеж ще завърши приемателната работа по първата тръба на съоръжението.

През третото тримесечие на 2018 г. корабът Pioneering Spirit ще продължи работа по полагането и на втората тръба по дъното на Черно море, съобщава газовият концерн.

„Реализацията на проекта „Турски поток“ продължава успешно. Приключен е важен етап –  построена е първата тръба. Темпът на строителство е висок“, заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер. По неговите думи от началото на строежа на тръбата на 7 май 2017 г. общо по двете тръби са построени 1161 км от морското трасе. Това е 62% от неговата обща дължина.

Морският участък на газопровода е 930 км от руското до турското крайбрежие. Едната тръба ще осигурява доставките за турския пазар. Втората се планира да е транзитна и да захранва Западна Европа като за целта се предвижда да се построят още около 180 км сухопътен участък, но все още няма конкретно решение дали ще стига до границата с Гърция или с България. Правителството на ГЕРБ се надява да привлече втората тръба за захранването и реализацията на планирания газов хъб край Варна.

Всяка от тръбите на „Турски поток“ се предвижда да транспортира годишно 15.75 млрд. куб. м газа. Първите доставки се очакват да тръгнат в края на 2019 г.

Общата стойност на газопровода се оценява на 7 млрд. евро.

Турция е вторият по големина експортен пазар за руския концерн. В момента доставките на „Газпром“ в гази държава се осъществяват по Трансбалканския газопровод, преминаващ през Украйна, Румъния и България и по газопровода „Син поток“. През 2017 г. „Газпром“ е изнесъл за турския пазар рекордни количества синьо гориво – 29 млрд куб. м, което е със 17.3% повече спрямо предходната година.