Осъдиха условно безработния Георги, запалил с цигара чужда къща в Сапарева баня

Ели Скоклева

Пенсионерът Иван от Овчарци плаща 1000 лв. заради палеж на плевня при неправилно боравене с огън

Двама мъже са осъдени за палеж по непредпазливост, съобщават от Районния съд в Дупница. Безработният Георги Я. С. бе осъден условно заради това, че преди 2 години по непредпазливост запалил чужда къща в Сапарева баня. Съдия Ели Скоклева наложи на подсъдимия наказание 6 месеца лишаване от свобода, като заради това, че е с чисто съдебно минало, отложи изтърпяването му за срок от 3 години.

Мая Гиздова

На 25 януари 2016 г. Георги Я. С. неволно запалил къща, собственост на наследниците на Георги С. Пожарът пламнал, след като изправеният на подсъдимата скамейка оставил неизгасена цигара в покривното пространство на къщата. Изгоряла е част от покривната конструкция и тавана на стаите. Къщата е едноетажна, на стойност 20 859 лв. Щетите са на стойност 7147 лв. Георги Я.С. е осъден да заплати разноските по делото в размер на 131,10 лв.

Пенсионер от сапаревобанското село Овчарци пък е признат за виновен за това, че на 8 ноември 2016 г. по непредпазливост (чрез неправилно боравене с открит огън) запалил плевня, става ясно от решението на съдия Мая Гиздова. Опожарената стопанска постройка e на Т.С., изчислено е, че стойността й е 2000 лв. Пламъците от плевнята обхванали и жилището на Й. Динев, при което е изгоряла цялата покривна конструкция на къщата на стойност 7299,98 лв., както и негови движими вещи – таванска врата ПВЦ, два климатика, изолация и мазилка по северната стена на къщата, шпакловка и латекс, стъклопакет, ламинат и окачен таван на обща стойност 16 021,18 лв. Причинени са значителни имуществени вреди – всичко на обща стойност 18 021,18 лв. Подсъдимият Иван С.С., причинил пожара, е освободен от наказателна отговорност. Осъден е да плати 1000 лв. глоба. Освен административното наказание ще трябва да плати и 402.34 лв. разноски по делото. И двете присъди може да се обжалват пред Кюстендилския окръжен съд.