Великобритания все още не знае кои са лицата, отровили Скрипал

Великобритания не е установила заподозрените, които са отровили бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, но засили охраната на други бивши агенти, които също може да са под заплаха.

Това заяви съветникът на британския съвет за национална сигурност Марк Седуил, цитиран от “Ройтерс”.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити на пейка в английския град Солсбъри на 4 март. Обединеното кралство обвинява Русия, че е използвала химически агент новичок, но Москва отрича информацията. Случаят доведе до най-голямото експулсиране на руски дипломати от западни държави от Студената война.

Запитан от депутати във военната комисия в британския парламент дали е установена самоличността на заподозрените за отравянето, Седуил отговори, че все още не са установили самоличността им.

През миналия месец 33-годишната Юлия Скрипал напусна болницата, но баща й все още е хоспитализиран.

В писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Седуил пише през март, че руските служби са шпионирали Скрипал и дъщеря му най-малко пет години и са ги разглеждали като “легитимни цели за убийство”.

Той добави пред британските депутати, че сега се предприемат превантивни стъпки, които включват охрана на всички хора, които могат да бъдат нападнати по същия начин като Скрипал.