Въвеждането на еврото: Все едно да се качим на „Титаник“ точно преди да потъне

Влизането ни в ERM ІІ и въвеждането на еврото бяха сравнени с потъването на кораба „Титаник“ от партия „Възраждане“.

 


„Все едно да се качим на „Титаник“ точно преди да потъне“ – това са думи на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна заедно с Полша и Чехия са твърде против въвеждане на еврото там. Швеция и Дания, които също са членки на ЕС останаха извън еврозоната. Това обаче не са основните мотиви, с които от „Възраждане“ се обявяват против еврото.

На пресконференция днес Владимир Павлов съобщи за старта на подписка за национален референдум срещу приемането на еврото у нас. За три месеца е нужно да бъдат събрани 200 000 подписа, за да бъде внесено предложението в парламента. Въпросът е: „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в България?“

За да бъде въведено еврото, трябва да бъдат изпълнени изискванията на Маастрихтския договор от 92-ра год. – дългосрочен лихвен процент, годишна инфлация, бюджетен дефицит и съотношение брутен държавен дълг към БВП. Петото изискване е задължителен период в механизма ERM ІІ /механизъм на обменните курсове или т. нар. чакалня/, където ЕЦБ има пряко отношение със своето право на вето.

Владимир Павлов очерта и основните мотиви ПРОТИВ въвеждане на еврото. Освен че се изземва правото на страната да извършва собствена парична политика, се открива възможност за кражба на валутните резерви на БНБ. Сред многото посочени цифри Павлов цитира данни на МФ, от които е видно, че на 20.04. резервът е 42 млрд.лв. За година страната ни внася в ЕС между 430 и 478 млн.евро. За този отчетен период, който завършва през 2020 г., до 31.03.2018 г. сме усвоили 1 милиард 228 млн. евро. Очаква до края на тази година цифрата да достигне милиард 680 млн. евро. Досега обаче сме платили 1 милиард и 800 млн. евро. На практика излиза, че сме платили повече, отколкото сме усвоили, като усвоените средства в процентно отношение сега са 16.3, а до края на периода ще станат 20%.

Павлов е категоричен, че с приемане на еврото парите ни ще се управляват от ЕЦБ и има опасност да поемем дълговете на закъсалите с икономиката Гърция и Италия. Затова той е на мнение, че валутният борд трябва да се запази и да се предприемат действия едва след евроизборите догодина.

Свръхцентрализираният контрол от страна на Брюксел означава хармонизиране на банковата ни, данъчна и митническа системи. Това означава частична отмяна на действащи национални закони и подчиняването им на европейските, а такива невинаги са в интерес на страната и хората. БНБ става част от европейската система, провеждаща официална парична политика, независеща от правителството ни. По този начин има опасност да бъдем зависими от цикличността на развитие на силните икономики в Еврозоната.

За обикновените хора преките опасности са неизбежна инфлация и увеличаване на цените с въвеждане на еврото. Ще бъдат засегнати хората със социални помощи и пенсии, както и тези на минимална работна заплата. Ще има ниска ефективност на контрола на инфлацията в началния период на присъединяване. Освен това трябва да се знае, че има възможност пресмятането на заплатите в евро да не е при определения от валутния борд курс лев:евро. Допустимостта на колебание е в рамките на 15%. Цените на стоките обаче няма да бъдат определени по този начин и ще се получи шоков прозорец, в който реално покупателната способност ще бъде значително намалена.

Павлов не подмина и фактите със сегментирането на ЕС на две скорости, както и рисковете от разпад на ЕС след напускане на Великобритания. Неовладяната икономическа, социална и бежанска кризи, дълговите дисбаланси, липсата на реформи в ЕС носят огромни рискове за страната ни.

От „Възраждане“ се надяват подписката да успее и в парламента да бъдат внесени необходимите 200 000 подписа за провеждане на референдум, на който думата ще има народът.