Жители на Благоевград събраха подписка за защита на археологически находки

Жители на община Благоевград събраха подписка за запазване на археологическите разкопки в района на благоевградското село Покровник. От там минава трасето на автомагистрала Струма. В този участък на магистралата е открит цял град от 4 век. Археолози от БАН се натъкнаха на църква, сгради, тухларна и канализация, която минава през целия град.

“Археологическите находки са изключително ценни и трябва да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Градът е тракийски, запазени са баня от 4 век, тухларна, сгради... Оградата на църквата е пет декара, канализацията е от 4 век и минава през целия град, който е 54 декара.

Археолози от БАН работят две години там”, коментира Лазар Андреев, председател на Инициативния комитет, събрал близо 700 подписа на хора, които настояват трасето на магистрала “Струма” да се измести, за да се съхрани древният град.

Според Андреев, институциите от две години бездействат и отказват да защитят този ценен обект.

“Вече има издадено разрешение за магистралата. На този обект в момента се извършват разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите”, коментира Ивета Колева от АПИ пред bTV.

Трасето на магистралата е определено много отдавна. Това дали да се запазят на място тези ценности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този етап е късно да се променя трасето на пътя”, категорична бе Колева.