Проверяват туристическа агенция „Глобал тур”, изоставила 38 туристи да нощуват на магистралата край Дупница

Управителят Добромир Илиев: Трябваше да има 150 л нафта, не знам къде е

 

Министерството на туризма започна проверка на туристическа агенция „Глобал тур”, чийто автобус изоставил група от 38 туристи за няколко часа през нощта на магистрала “Струма” край Дупница. Фирмата е регистрирана в Националния туристически регистър и има валидна застраховка до 6.07.2018 г., показа проверката на ведомството. Туристите посетили Гърция, но на връщане автобусът им внезапно спрял след разклона за Дупница и останал на място без светлини, съобщават засегнатите. Като причина било споменато, че е свършило горивото.
Туристите са прекарали 4 часа през нощта на магистралата. Пътниците звъннали на тел. 112 и от спешния телефон били посъветвани да обезопасят мястото със светлоотразителен триъгълник, но се оказало, че такъв няма. От Министерството на туризма припомнят, че при проблеми туристите могат да подават сигнали на горещия телефон 02 90 46 895.
„На връщане, много късно вечерта, около 22,30 ч. закъсахме на магистралата, след разклона за Дупница. Вътре имаше един шофьор и една екскурзоводка. Спряхме и започна едно суетене. Разбрахме, че е свършило горивото на автобуса”, разказа жена от злополучната екскурзия. „Не се следваше някакъв план на поведение, когато има някакъв проблем. Кой е длъжен да каже на пътниците, че има проблем и да има план какво да направи? Изчезнаха и екскурзоводката, и шофьорът, и така около 15 минути”, разказа друга пътничка.
Пътниците били притеснени и от тъмнината вътре в автобуса, тъй като шофьорът не пуснал светлините, за да не се изхаби акумулаторът. Същият автобус трябвало на следващия ден да пътува до Пампорово. Като пресметнахме горивото, в него е трябвало да има още 150 литра нафта. Управителят на транспортната фирма, чийто автобус е нает, не знаеше къде е нафтата и не можеше да посочи кой е виновен, обясни Добромир Илиев, управител на туристическата фирма „Глобал тур”. От транспортната фирма „Еделвайс 0707”, осигурила автобуса за екскурзията, предполагат, че някой е източил гориво при спирките на рейса.