Кметът Елза Величкова, зъболекарката Елена Груйчева и хореографът Антоанета Асенова разказваха ученически спомени от годините в СУ ”Христо Ботев” в Бобов дол

иректорката Баракова (първата вдясно) открива кръгла маса, сред присъстващите са кметът Величкова (втората от дясно наляво) и д-р Груйчева.

Школото чества 140-годишен юбилей, сред изявите – кръгла маса „От тук започна пътят към успеха ми”

 

Кръгла маса на тема ”От тук започна пътят към успеха ми” проведе СУ „Христо Ботев” в Бобов дол по повод 140-годишнината от създаването на учебното заведение. В инициативата участваха бивши и настоящи ученици и учители в училището. Директорът Анастасия Баракова представи пред гостите интересни факти от историята на училището, записани в летописната книга.

Ученици от училището в Бобов дол на екскурзия, пред паметник на Христо Ботев.

Мили спомени от времето, в което са учили в училището, разказаха кметът на община Бобов дол адв. Елза Величкова, д-р Елена Груйчева – местен зъболекар, Антоанета Асенова – Данова – инспектор от РУО-София и главен художествен ръководител на ансамбъл Бобов дол, Вихлема Сотирова – дългогодишен учител, бившите ученици и сегашни учители Юлия Найденова, Илза Радкова, Елеонора Христова и Ина Симеонова. Ученици от първи клас поздравиха гостите с кратка музикална програма, а въпроси към гостите задаваха ученици от 7., 8., 9., 10. и 12. клас.

Юбилеят бе отбелязан с редица инициативи. Сред изявите бе литературно четене, посветено на патрона на училището – Христо Ботев, с което започна празничната програма по честването на юбилея. Във връзка с годишнината ученици от 6. до 12. клас проведоха екскурзия до Сопот, Карлово и Калофер.

От дясно наляво: Антоанета Данова, Вихлема Сотирова, Благовеста Агонцева и Анастасия Баракова

На 20 април в училището се проведе Кръгла маса на тема ”От тук започна пътят към успеха ми”, на която взеха участие бивши и настоящи ученици и учители. Директорът Анастасия Баракова откри срещата, като поздрави гостите и представи интересни факти от историята на училището, записани в летописната книга.

Във връзка с честванията през месец май ще се проведе конкурс за рисунка и спортни игри. Празничната инициатива, с която приключват честванията, е тържеството на 1 юни, което ще се проведе в НЧ „Просвета – 1903”, кв. „Христо Ботев”, гр. Бобов дол, от 17,00 часа. СУ „Христо Ботев” е с богата история.

Във връзка с юбилея са проведени редица чествания.

В последните години вследствие на демографския срив и закриването на училищета в селата, заедно с още две учебни заведения в Бобов дол, са единствените просветни огнища в миньорската община. В момента в СУ „Христо Ботев” учат 201 ученици, преподават им 20 учители. Тази година училището ще приеме една паралелка с първокласници и една след завършен 8. клас, профил „Предприемачески”. Обявен е прием за 22-ма ученици в първи клас и за 26 в девети клас.