Вероника Димитрова от Дупница помага в набирането на 120 000 лв. за лечението на 26-год. Ивелина Дачина в Турция

Ивелина е борец, но има нужда от подкрепа, написа Вероника Димитрова.

Кутии за дарения са поставени в града и в родното село Скрино на бащата на Ивелина – Ал. Дачин, средствата са за трансплантация на стволови клетки

 

На благотворителен базар коафьорът от Дупница Ралица Фролошка продава рокля за 80 лв., Вероника Петкова от Бобов дол – обувки за 60 лв.

 

Вероника Димитрова от Дупница поде кампания в града в подкрепа на 26-годишната Ивелина Дачина, която се нуждае от 120 хил. лв. за трансплантация на стволови клетки в Турция.

Младата жена, която живее в София, но семейството й е с корени от село Скрино, е диагностицирана преди 1 година с Болест на Ходжкин 3-ти стадий. Добрата новина е, че до момента са събрани 30 000 лв., но остават още цели 90 000 лв. „Тя е борец, но има нужда от подкрепа. Семейството й няма възможност да плати лечението, но кое ли семейство би имало? 120 хил. лева са нужни за трансплантация на стволови клетки в Турция. Към момента са събрани около 30 хил.”, написа Вероника Димитрова. За вестник „Вяра” тя уточни, че е поставила кутии за събиране на средства за Ивелина из магазини, заведения и фризьорски салони в Дупница. Такива има в „Актавис” и гимназия „Христо Ботев”, както и в ресторант „Вардар”. Стефан Манов, Катя и Ивана Николови пък са сложили кутии в Скрино – родното село на бащата на Ивелина – Александър Дачин. В подкрепа на Ивелина има и фейсбук страница Благотворителен пазар – за усмивката на Ивето. Там приятели и познати на младата жена разиграват на търг икони, книги, бижута, обувки, посуда, играчки, дребна техника и какво ли не. Популярният коафьор от Дупница Ралица Фролошка продава страхотна официална червена рокля, като е сложила начална цена от 80 лв., Вероника Петкова от Бобов дол продава обувки Timberland за 60 лв. Мадлен Митева е пуснала чанта, Росица Велинова е продала рокля за 30 лв., Габриела Гергова – комплект за 25 лв., рокля за 25 лв. е купена и от Марин Томов и още много други. Под публикациите на всички продадени вещи хората са публикували платежни, удостоверяващи, че парите са преведени по сметката на Ивелина. „Здравейте приятели, аз съм Ивелина Дачина на 26 години. Преди 1 година съм диагностицирана с Болест на Ходжкин, 3-ти стадий. Преминах през 6 курса химиотерапия BEACOPP в България. Назначиха ми PET скенер, който показа пълен метаболитен отговор. След 3 месеца ми назначиха нов скенер, който беше на 05.02.2018, и резултатът показа прогресия на болестта. Оказа се, че не се влияя от лечението и с мъка разбирах, че изпитанието ми продължава. Лъч надежда се появи, когато ми казаха, че има шанс чрез трансплантация на стволови клетки да стопират заболяването ми. Приблизителната цена на автоложна трансплантация (с моите клетки, която е по-добрият вариант за моето лечение и възстановяване) ще е 60 000 евро, а цената на алогенна (от донор) ще е около 120 000 евро. Предварително Ви Благодаря на всички за моралната и финансова подкрепа, за да може да бъде направена трансплантацията в Турция! Благодаря Ви!!!!!

Банкова сметка – BG76CECB979010C7012100

BIC : CECBBGSF Ивелина Александрова Дачина”, написа Ивелина. За вестник „Вяра” тя уточни, че на 8 май заминава за Турция за втора терапия преди трансплантация, след която ще стане ясна точната сума, която ще е нужна за лечението й. За момента прогнозите са за 90 000 лв., които ще отидат за трансплантацията на стволовите клетки, 30 000 лв., които вече са събрани, струват процедурите, през които трябва да мине преди това Ивелина. „В момента съм добре, но след самия курс на лечение, който минавам, няколко дни се чувствам много зле. Вече ми дадоха и решението за ТЕЛК, имам 95% без право на работа, който е за 1 година. До преди това бях болничен”, сподели Ивелина. Тя описа и перипетиите, пред които ежедневно се изправя в борбата си за живот. „След като ме диагностицираха, отидох да се лекувам в онкологията в „Дървеница”. Казаха ми, че трябва да се прави трепанобиопсия (костна мозъчна биопсия). След 2 часа лекарят вече ме уведоми, че биопсия няма да има, а направо минаваме към химиотерапия. Оказа се обаче, че едно от лекарствата го няма и не е внасяно от половин година в България и ако не го намерят, ще търсят заместител. Реших да потърся помощ в една от частните болници. Проблемът беше, че от „Дървеница” не ми дадоха всички документи, добре че имахме копия. Доволна съм от екипа там, те ме насочиха към Турция, в прав текст ми казаха, че е най-добре да отида там. По време на лечението обаче постоянно изскача нещо, за което трябва да доплатя. Имам 6 курса на химиотерапия, след всеки трябва да приема 21 хапчета от медикамент, който струва по 298 лв. за всеки курс. Той не се покрива от здравната каса. Едно от другите лекарства, които трябва да приемам, внезапно спря да се покрива от касата след третия курс химиотерапия, неговата цена е около 100 лв. Не е норамално държавата да ни оставя да се справяме сами в момент, когато водим тежката битка за живота си и преследваме всяка надежда”, каза Ивелина.