Талантливите близнаци пианисти Хасан и Ибрахим поделиха с Кристина Георгиева наградата на кмета в международен конкурс в Перник

Зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева с най-добрите музиканти – пианистите Хасан и Ибрахим и Кристина Георгиева

Специалната награда на областния управител Ирена Соколова – таблет, получи пианистката Адриана Узунова

 

Уникалните пианисти – близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови и Кристина Георгиева си разделиха голямата награда „GRAND PRIX” на кмета на община Перник в тазгодишното 13-о издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически и музикални инструменти. Събитието се провежда под патронажа на кмета Вяра Церовска.

Плюшени играчки получи една от най-малките участници в музикалния фест – Меглена Георгиева

Призовете бяха връчени от зам.-кмета по култура и образование Севделина Ковачева. Сред гостите на официалната церемония бяха и зам.-кметът Йордан Павлов и областният управител Ирена Соколова.

„Вярвам, че конкурсът в Перник ще бъде само първата крачка към огромните успехи, които ви предстоят в бъдеще, не само в нашата страна, но и в цял свят”, с тези думи се обърна към талантливите участници на церемонията по награждаването зам.-кметът Севделина Ковачева.

Специалната награда на областния управител Ирена Соколова, която е таблет, получи пианистката Адриана Узунова. Губернаторът изказа специална благодарност към организаторите на проявата и пожела на всички млади таланти успех в изкачването по стълбата на успеха. Огромни плюшени играчки зарадваха най-малките участници в конкурса – пианистите Меглена Георгиева и Калоян Христов. Изненадите бяха връчени от директора на Двореца на културата Петьо Фетфов.

Актьорът Божидар Попчев, който по традиция беше водещ на церемонията, раздаде награди за най-артистични участници. Отличените бяха Златина Веселинова и Вилюс Кривялис.

Медалистите в отделните категории и възрастови групи от музикалните школи и музикалните училища получиха наградите си от диригентите на Камерен оркестър „Орфей” Райчо Христов и на духовия оркестър Трифон Трифонов. Двамата дадоха и специални отличия на солисти на двата оркестъра.

За първи път институтът „Сервантес“ учредява три награди за изпълнение на испански или латиноамерикански композитори. Те бяха присъдени на Антония Мирчева, Ренцо Ставрев и Ясен Калайджиев. Наградата „Клавирна мечта“, предоставена от Зоя Спиридонова, отиде при Гоце Златев.

Бяха връчени награди още за клавирен съпровод и педагогически постижения.

Церемонията завърши с галаконцерт на лауреатите от изключително престижния конкурс.