Бившият футболист Петър Божинов от Кюстендил стана барман №1, разочарован е: От асоциацията не дадоха обещаната награда от 800 лв. за първо място, оставиха ни без пътни

Петър Божинов спечели приза за най-добър безалкохолен коктейл на България.

 

Кюстендилецът Петър Божинов спечели първото място на Националното първенство по барманство, организирано от Българската асоциация на барманите. С коктейла си “Любовно приключение“ той спечели приза за най-добър безалкохолен коктейл на България на надпреварата във Варна.

“Любовно приключение” донесе успеха на кюстендилеца.

Божинов е сред най-добрите бармани в страната, занимава се с това от 15 години и работи в столицата. Спечелената сега награда колкото го радва, толкова и го натъжава, тъй като е разочарован от Българската асоциация на барманите. “На националното първенство от Българската асоциация на барманите направо се подиграха с нас и организацията не беше на ниво. Първо беше обявена парична награда в сайта на БАБ – 800 лв. за първо място, 500 за второ и 200 за трето. След пристигането ни във Варна ни казаха, че няма да има награден фонд, тъй като федерацията няма пари. Някои от състезателите не бяха доволни, но това е нормално, въпреки всичко всички се усмихваме. След това си потърсихме парите, които всяка година подсигурява асоциация за път и спане, защото почти всички сме от София и 1000 км не са малък разход за барманите. Получихме отговор, че ще получим 70 лв. за гориво и 10 лв. за храна. Отиваме да си поискаме парите и ни се казва следното – няма пари, защото са разпределени за малки символични награди, защото някой се е размрънкал. Добре, питам аз, уважаеми господа, състезателите, които не взеха никакви награди, как ще се приберат, пеша ли?, разказва Божинов и доуточнява, че това му се случва за първи път и допълва. В буквалния смисъл с алкохолния си коктейл “Приключение” организаторите са го вкарали в истинско приключение на националното първенство.

“Да оставим парите, това е нашата работа, нашата страст. Оказа се, че целият фарс тепърва започва на надпреварата за алкохолни коктейли. Извикват един състезател (Мартин Стаменков) да заеме мястото на състезателния стейшън и той казва на съдията, че една от съставките му липсва. По принцип всеки барман предварително заявява какъв алкохолен коктейл ще прави, за да му се подсигурят съставките от организаторите. Чувайки това, казах на съдията, че имам в хотела тази съставка и тичам да му я донеса, защото без една съставка коктейлът му отива на кино. Връщам се и нормализираме положението. Извикват моя милост да се кача за подготовка. Почвам с нареждането на баровото ми оборудване и забелязвам, че четири от съставките ми ги няма на стейшъна. Моля съдията да ме пусне да отида пак до хотела да си ги взема. Всичко си бях купил, защото явно съм имал предчувствие, че нещо може да се обърка. Айде пак тичам до хотела и вече се връщам много объркан какво се случва. Въпреки всичко стиснах зъби, мобилизирах се и не допуснах грешка. На надпреварата за безалкохолни коктейли, където станах първи, фирмата организатор осигури уникални условия, всичко бе изпипано и участваха 23-ма човека. На националното първенство за алкохолни коктейли имаше само 7 души. Само преди 10 години участниците бяха 70. Ако така продължават нещата, след година няма да има никой. Това беше подигравка не само с нас състезателите, но и с цялата барманска институция”, категоричен е кюстендилецът, който е бивш футболист. През 2016 г. той се класира на престижното трето място, с неговия коктейл “Бабина градина” от 12 финалисти на състезанието Beefeter mixldn, световни квалификации за най-добър коктейл с джин. Година по- късно представи България на Световния шампионат за бармани в Копенхаген, след като спечели приза „Най-добър барман на България”. 28-годишният кюстендилец стана финалист в раздел „Класически коктейл” в конкуренцията на 76 бармани от целия свят.