Марешки се качи на влакчето на крайната десница в Европа

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки присъства на конференцията на европейската крайна десница, която се състоя на 1 май във френския град Ница. Целта на срещата е да се начертае план за участието на формациите на изборите за Европейски парламент през следващата година.

Инициатор на конференцията е лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен, съобщава АП, цитирана от БТА.

Имаше двама големи отсъстващи от събитието. Единият бе лидерът на италианската националистическа “Лига” Матео Салвини, който се опитва да състави коалиционно правителство. Той отклони поканата, но изпрати видеопослание за подкрепа. Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата също не се появи.

В своята реч Марин льо Пен очерта визия за “друга Европа”, като предупреди, че ЕС има “катастрофални последици за нашите страни”.

Речи произнесоха и други видни фигури от европейската крайна десница. Всички те са членове на Движението за Европа на нациите и свободите, което се надява да постигне успехи на изборите за ЕП през 2019 г. Льо Пен заяви, че се надява да спечели достатъчен законодателен импулс, за да “промени фундаментално” ЕС отвътре.

Тя използва Ница, за да илюстрира антиимигрантската си позиция, като заяви, че градът е “пострадал от много силен миграционен натиск, който е променил лицето му”.
Националният фронт е с разклатени позиции след поражението на президентските избори миналата година, спечелени от президента Еманюел Макрон. Льо Пен се опитва да очисти партията от расистката стигма, същевременно запазвайки основната теза за затворени граници, отбелязва АП.

Преди пристигането си в Ница тя положи венец пред паметника на Жана Д’Арк в Кан. Организирането на събитието в Ница й позволи да се дистанцира от ежегодния митинг на баща й, Жан-Мари льо Пен, при статуята на Жана Д’Арк в Париж. Партията миналия месец скъса връзките с 89-годишния си основател, като елиминира неговата титла “почетен пожизнен президент”.

В България трите основни националистки формации са обединени в коалиция “Обединени патриоти” – “Атака”, ВМРО и НФСБ. Единствено ВМРО има евродепутат в лицето на Ангел Джамбазки, но той е част от евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти.

Последните социологически изследвания показаха, че “Воля” има подкрепата на малко над 1% от българите и засега няма никакъв шанс да вкара свой представител в Европарламента.

 

СНИМКА: Веселин Марешки до Марин льо Пен