104-годишен учен съжалява, че е остарял и слага край на живота си

 Британски учен ще лети до Швейцария този месец, за да сложи край на живота си, защото “съжалява”, че е доживял до 104 години.
Дейвид Гудал, който е роден в Лондон през 1914 г. и се мести в Австралия през 1948 г., не страда от някакво нелечимо заболяване, но казва, че качеството му на живот се е влошило.

Това го накарало да си уреди посещение на агенция за асистирана смърт.
В интервю за ABC Гудал казва: “Много съжалявам, че доживях до тази възраст. Не съм щастлив. Искам да умра. Няма нищо тъжно в това. Тъжно е, ако на някой му се пречи да умре. Според мен възрастен човек като мен би трябвало да разполага с всички права на един пълноправен гражданин, в това число и с правото на асистирано самоубийство.“

Асистираното самоубийство е незаконно в повечето страни по света и бе забранено и в Астралия, докато щатът Виктория не стана първият, който легализира тази практика през миналата година.
Тази легализация, която влиза в сила през юни 2019 г., обаче важи само за пациенти, които са неизлечимо болни и се очаква да живеят по-малко от 6 месеца.
В други щати в Австралия евтаназията също е била обсъждана в миналото, но предложенията за легализирането й винаги са били отхвърляни.
Организацията, която помага на Гудал с пътуването, твърди, че е „несправедливо един от най-възрастните и видни граждани на Австралия да се налага да пътува до другия край на света, за да умре с достойнство“.

От организацията са стартирали кампанията в GoFundMe за набиране на средства за самолетни билети, за да може Гудал и неговият помощник да летят в бизнес класа.

Гудал, който е почетен научен сътрудник на Университета „Едит Коуан” в Пърт, придоби популярност по света през 2016 г., когато бе обявен за негоден да присъства в университета.

След възмущението и подкрепата, която той получи от учени от цял свят, решението бе отменено. Гудал има десетки научни изследвания и доскоро дори правеше рецензии.