Шефката на Агенцията по храните в Перник Елза Драгомирова: В училищни столове открихме вафли и сухи пасти с подсладители

Елза Драгомирова – директор на БАБХ-Перник

Инспекторите тръгват на масови проверки за Гергьовден, предупреждават: Купувайте месо само от законни търговски обекти

 

 

Maгaзини, cклaдoвe и пpeдпpиятия зa пpoизвoдcтвo нa мeco ca обект на засилен контрол в навечерието на Гергьовден. Инспекторите от Агенцията по храните в Перник следят основно за сроковете на годност и условията, при които се съхраняват месото и месните продукти и най-вече агнешкото. То трябва да има документ за произход и здравна маркировка. От Агенцията пpeдyпpeждaвaт гpaждaнитe дa кyпyвaт мeco caмo oт peглaмeнтиpaнитe търговски oбeкти и дa чeтaт внимателно етикетите.

При извършените проверки инспекторите от БАБХ в Перник са констатирали нарушения в училищните столове и бюфети в региона. Те са установили наличието на продукти, които са забранени за детско и ученическо хранене. Пет са съставените актове, а проверките продължават. Директорът на Агенцията по храните в Перник Елза Драгомирова поясни, че при инспекциите са намерени вафли и сухи пасти, в които е установено, че има растителни мазнини или подсладители, които не са разрешени. Друга проверка е показала, че се спазват всички изисквания по схемата училищно мляко и училищен плод.

Вече са приключили проверките за безопасността на хляба и хлебните изделия на територията на цялата област Перник. Инспекторите са проверили всички фирми на пернишка територия, в които се правят заготовки за хлебни изделия. В 29 проверени обекта не са открити никакви нарушения, но са издадени предписания за извършване на ремонтни дейности.