10-годишните Елисавета Лепопелска и Лора Стоименова от Кюстендил вървяха по стъпките на Иван Вазов, туристите на Силвия Михова стъпиха върху водопада Скакля

Кюстендилските туристи под водопада Скакля.

 

Туристите от кюстендилското дружество “Осогово” преминаха по стъпките на Иван Вазов, водени от секретарката Силвия Михова.

Лора на раменете на дядо си

Най-развълнувани бяха 10-годишните Елисавета Лепопелска и Лора Стоименова. Двете не за първи път обикалят красивите кътчета на България, тъй като майката на Ели и дядото на Лора – бившият учител по физкултура Евгени Стоименов, са членове на дружеството от години.

Елисавета Лепопелска е гимнастичка от клуб “Олимпик”.

“Нарекохме екскурзията “По стъпките на Иван Вазов”. Вазовата пътека се намира между село Заселе и Гара Бов. Този кът многократно е посещаван от писателя. Тук той написва произведенията „Из мала Стара планина” и „Дядо Йоцо гледа”. Затова и маршрутът е кръстен на Патриарха на българската литература. Това беше едно дълго чакано пътуване, през най- китния месец от годината“, споделиха туристите.

“Ние избрахме водопада Скакля. Той е четвъртият по височина водопад у нас. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Почти не усетихме кога сме стигнали в подножието на водопада. Усетихме по лицата си ледените пръски, които отскачат от скалите.

Групата от ТД “Осогово” мина по стъпките на Вазов и изкачи връх Сърбеница.

Стъпили върху самия водопад, се наслаждаваме на пълния блясък на Искърското дефиле. Продължихме по пътя към връх Сърбеница (1481,6 м н.в.) – от забележителностите на Понор планина. От село Зимевица започна пешеходният ни преход към върха, който ни отне около 2 часа”, разказа за преживяното Силвия Михова и допълни, че вече знаят защо самият Иван Вазов е обичал да се разхожда в този район.