Кюстендилските туристи под водопада Скакля.

 

Туристите от кюстендилското дружество „Осогово“ преминаха по стъпките на Иван Вазов, водени от секретарката Силвия Михова.

Лора на раменете на дядо си

Най-развълнувани бяха 10-годишните Елисавета Лепопелска и Лора Стоименова. Двете не за първи път обикалят красивите кътчета на България, тъй като майката на Ели и дядото на Лора – бившият учител по физкултура Евгени Стоименов, са членове на дружеството от години.

Елисавета Лепопелска е гимнастичка от клуб „Олимпик“.

„Нарекохме екскурзията „По стъпките на Иван Вазов“. Вазовата пътека се намира между село Заселе и Гара Бов. Този кът многократно е посещаван от писателя. Тук той написва произведенията „Из мала Стара планина” и „Дядо Йоцо гледа”. Затова и маршрутът е кръстен на Патриарха на българската литература. Това беше едно дълго чакано пътуване, през най- китния месец от годината“, споделиха туристите.

„Ние избрахме водопада Скакля. Той е четвъртият по височина водопад у нас. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Почти не усетихме кога сме стигнали в подножието на водопада. Усетихме по лицата си ледените пръски, които отскачат от скалите.

Групата от ТД „Осогово“ мина по стъпките на Вазов и изкачи връх Сърбеница.

Стъпили върху самия водопад, се наслаждаваме на пълния блясък на Искърското дефиле. Продължихме по пътя към връх Сърбеница (1481,6 м н.в.) – от забележителностите на Понор планина. От село Зимевица започна пешеходният ни преход към върха, който ни отне около 2 часа“, разказа за преживяното Силвия Михова и допълни, че вече знаят защо самият Иван Вазов е обичал да се разхожда в този район.