Едните партньори на ГЕРБ искат излизане от ЕС, а другите – от НАТО

Веселин Марешки

Марешки иска да организира референдум за излизането от НАТО

 

Организирането на референдум за излизането на България от НАТО ще е основната част от кампанията на партия “Воля” за европейските избори следващата година, съобщи председателят ѝ Веселин Марешки. Заканата му, която предизвика смях в парламента, стана повод ДПС да обобщи, че “едните партньори на ГЕРБ искат излизане от ЕС, а другите от НАТО”.

“Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме абсолютно против това. Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност”, коментира Марешки в четвъртък пред БНР.

Според него една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да е тяхна “притурка”:”В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди”.

Лидерът на “Воля” не изясни как точно възнамерява да организира референдум, тъй като това му намерение би изисквало промяна в закона за референдумите. Според сегашните правила на реферндум не могат да бъдат подлагани вече ратифицирани международни договори – т.е. договорите ни за присъединяване към НАТО и ЕС.

Такива “детайли” обаче не притесняват Марешки, за когото очевидно по-важно е да яха вълната на национал-популизма, която изстреля “Обединени патриоти” във властта. Задачата на Марешки обаче е далеч по-трудна, тъй като според редица социологически проучвания партията му няма шанс да попадне в следващия парламент.

Друга теза на Марешки е, че “Европа е ограбила българския народ”.

“Те забраниха изграждане на нова АЕЦ, накараха ни да затворим предварително наши реактори, забраниха ни да участваме в “Южен поток“. В същото време се изграждат “Северен“, “Турски“ и всякакви други потоци. Германски, френски, американски фирми съвсем свободно си инвестират и сътрудничат с Русия, но това е забранено на Китай. Нас вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях. На практика едва ли не насила ни вкарват в увеличаване на напрежението. Надявам се да не се стига до военни конфликти. Тези неща могат да бъдат променени, след като истински европейски патриотични формации застанат в управлението или начело на ЕС“.

Веселин Марешки присъства преди два дни на конференцията на европейската крайна десница във френския град Ница. Целта на срещата бе да се начертае план за участието на формациите на изборите за Европейски парламент през следващата година и явно Марешки е решил стриктно да следва набелязания курс: “Европа по този начин умира, обезкървява се, ограбва се. Трябва да бъде разтърсена отвътре. Да се опитаме чрез едно силно представяне на всички наши сродни партии да направим голяма група в Европейския парламент, с която да променим Европа отвътре. Явно е, че по този начин, хората, които в момента управляват Европа, които на практика не са се явявали на избори и не са избрани от никой, са по-скоро слуги на външни фактори“.

Лидерът на партия “Воля” заяви, че трябват силни държави за силна Европа: “В момента ЕС прилича по-скоро на Съветския съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики, послушни поданици. Идеята на нашето движение е точно обратното – силни европейски народи, които да образуват силна обединена Европа“.

Председателят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов се обяви против поискания от Марешки референдум за излизане от НАТО. ″Ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието на страната ни в НАТО”, посочи Цветанов.

Заместник-председателят на управляващата партия напомни, че идната пролет ще се проведат европейски избори, които по думите му “ще бъдат много интересни” в този контекст, защото щели да изиграят ролята на “много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС”.

Втората по големина партия не коментира изявите на Марешки. Макар да бе изрично питана за мнението ѝ, лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че отказва да влиза в “подобен дебат”, заради “несъстоятелните мотиви”.

Кратък, но ироничен към ГЕРБ коментар направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Едните партньори на ГЕРБ искат излизане от ЕС, другите – от НАТО”, каза той, визирайки не само идеята на Марешки, а и изказванията на Волен Сидеров от Крим преди седмица.

Карадайъ определи идеите на Марешки като “ярък популизъм” и отново заговори за управляващата партия.”Това е ГЕРБ. Те въвеждат двойните стандарти. Това им е ценностната система и коалиционната култура”, допълни той.

Както е известно, миналата година “Воля” поиска, но не бе допусната в управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Марешки и депутатите му обаче са на разположение на управляващите при гласуването на важни закони. Самият Марешки, който спечели политическа популярност благодарение на “евтините” си аптеки и бензиностанции, е клиент на прокуратурата и според наблюдения на парламентаристи от различни партии, политическата воля на “Воля” обикновено е функция на чужда воля.