Евтина стока препълни пазара в Бобов дол, Стоян Джолев от Симитли продава домати по 1,20 лв., призна: Най-доволен съм от бобовдолци, уважават ме

Стоян Джолев от Симитли харчеше доматите по 1,20 лв./кг.

 

Евтина стока – от зеленчуци и плодове до облекла, привлича жителите на Бобов дол и околните села в четвъртък, когато е пазарният ден на миньорския град.

Бобовдолци купуваха кило банани за 2,50 лв.

В първия майски четвъртък паркингът на пазара в центъра на града, който е безплатен, едва побра колите, а тържището – многобройните търговци и надвишаващите ги по численост купувачи или потенциални клиенти. Хората се редяха край сергиите за домати, пипер, пресен лук, разсад, лози за засаждане, докарани от търговци от цяла Югозападна България, а и други региони. На пазара имаше и обувки, кърпи, кокошки…

Сред предлагащите на доста достъпни цени бе 50-годишният Стоян Джолев от Симитли. „Обикалям по всички пазари, тук идвам от 9 г. и съм най-доволен от бобовдолци. Хората ме уважават, пазаруват. Предлагам по-евтино, за да мога да си продам стоката. Ако увелича цените, продукцията ще ми остане”, каза търговецът.

Пазарът беше пълен с народ.

На щанда му като топъл хляб се харчеха домати за 1,20 лв. на килограм, търсеха се и крушите с цена 1,50 лв./кг, лимоните струваха по 2 лв.

На съседни щандове имаше зелени чушки по 1,20 лв. килограмът, банани за 2,50 лв./кг, прясно зеле за 60 ст. килото. На добри цени се предлагаха и картофи, краставици.

 

„Стоката е от производител, затова цените са такива”, отбеляза зарзаватчия от санданското село Дамяница. „В големите вериги  слагат големи надценки”. Само това каза търговец в отговор на въпроса защо разликата в цените е така драстична. Човекът продаваше банани за 2,50 лв./кг, на фона на това, че в някои магазини екзотичните плодове стигат до 3 лв. килото.