Назначиха сестрата на ОбС шефката Силвия Стойчева – Ваня, за зам.-директор на Спортното училище в Самоков, педагози: За 2 длъжности ще получава над 1500 лв.

Ваня Стойчева - зам.-директор по учебната част

Директорът Светла Костова: Стойчева е на половин щат, училищният бюджет няма да остане на червено

 

Сестрата на председателя на ОбС в Самоков Силвия Стойчева –  Ваня Стойчева, е назначена за зам.-шеф по учебната част в Спортното училище „Никола Велчев”. Преди седмица директорката Светла Костова е  определила за свой помощник Ваня Стойчева на половин щат. Ваня Стойчева  освен зам.-директор е и преподавател в същото школо по български език и литература. Стойчева е била представена официално на колегите си на педагогически съвет. „Много от учителите и треньорите били силно изненадани от новината, но проявили тактичност и макар и вяло, аплодирали новия заместник”, говори се сред персонала в училището.

Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков

Това е трети директор в спортното училище на 150 учещи деца. Дългогодишен заместник-директор по спортната част пък е Елена Ненкова, която отговаря за тренировъчната дейност, плановете, разпределения и др. Темата представлява обществен интерес и се обсъжда сред много самоковци и най-вече коментари вървят в спортните среди. Припомняме, че настоящата шефка Светла Костова бе назначена за директор на 15 декември 2017 г. Тя зае временно поста до провеждане на конкурс, след като Гиргина Рангочева подаде оставка по лични причини. По информация на РУО – София-област конкурсът за шеф на спортното ще се проведе до дни. Светла Костова преди това преподаваше по математика в ПГ „Константин Фотинов“.

Светла Костова – директор без конкурс

„Може ли Светла Костова, която никога не се е занимавала със спорт, от учител по математика да стане директор в спортно училище?”, питат в училищните среди в Самоков. Пред „Вяра“ с уговорката да останат анонимни преподаватели коментираха новината по следния начин и зададоха куп въпроси: “Шокирани сме. Как точно сестрата на ОбС шефката в Самоков Силвия Стойчева – Ваня, която е учител по български и литература, стана и зам.-директор по учебната част? За двете длъжности ще получава над 1500 лв. Недоумяваме защо директорката избра точно Ваня Стойчева? Да, наистина право на директора е да назначи когото си иска, но кое наложи да бъде назначен нов зам.-директор в школото, назначаването не тежи ли на училищния бюджет? Това назначаване ли беше най-наложителното?  Спортното училище е пред закриване. Само за няколко години учениците са намалели от 350 на 150. Редно ли беше на 150  учещи деца да има трима души с длъжността директори?  Спортното училище, откакто съществува, не е имало зам.-директор по учебната част. Защо директорката не помисли в насока как да привлече деца, какви условия имат за провеждане на тренировъчния процес, защо не поиска от общината средства за спортни екипи, как да върне славата на училището. Зимните спортове какво получават? Борците са добре, те ползват спортната зала на първия етаж, фитнеса, сауна, съблекалните, баните, всички условия имат за тренировъчна дейност. А зимните спортове какви условия имат? Скиорните са под всякаква критика, не е правен ремонт, откакто съществуват, нито имат свястна база? Защо след като беше продаден училищният автобус, не се закупи микробус, за да се извозват децата през зимния тренировъчен и състезателен процес до пистите в Боровец? Цяла зима се харчат пари за тази услуга от училищния бюджет за частни превозвачи, истина ли е? Защо Спортното училище остана единственото несанирано в града? Редно беше директорът на училището да е със специалност от НСА? Сегашната директорка Светла Костова разбира ли от спорт, с политически протекции ли е назначена?”. Тези въпроси задават педагози чрез страниците на в. „Вяра”.

Потърсена за коментар на ситуацията, Светла Костова каза: “Да, имах нужда от зам.-директор по учебната част. Стойчева е на половин щат на тази длъжност. Назначаването го наложи големият обем от административната работа в училището. Спортното е доста по-различно от другите училища. То има  общежитие, храна и др. Дали това назначаване ще тежи на училищния бюджет, аз съм го преценила и няма да остана на червено”, каза Костова. На въпроса ще участвате ли в предстоящия конкурс за директор на спортното училище, Костова отвърна: “Още е рано да коментирам, има време. Не съм подала документи, смятам, че има още много време. Аз съм завършила Софийския университет със специалност математика и информатика, завършила съм и Техническия университет. Инженер съм по специалност. Работя с упоритост по въпроса за привличане на деца в спортното училище. Търся нови решения, провеждам срещи с клубовете, така че всичко е въпрос на време. Новата визия на училището сме я качили във фейсбук страницата ни и в сайта на общината, там има много хубав филм и ще намерите отговор на много въпроси. Дали по политическа линия се назначават кадри, аз не съм член на нито една партия. Относно бюджета на училището – дали е достатъчен и покрива ли всички разходи, аз съм отскоро директор и мисля, че средствата се изразходват правилно“, каза за „Вяра“ шефката Светла Костова.