Жители на Стоб окупират сесията на ОбС-Кочериново, бранят Стобските пирамиди от частни интереси, бившият вътрешен министър В. Вучков: Това е престъпление

Съветници от ОбС-Кочериново, кметът Минков и ОбС шефът К. Везенков

 

Жители на кочериновското село Стоб се канят да окупират сградата на кметството в Кочериново по време на заседанието на Общинския съвет, за да бранят Стобските пирамиди от частен интерес. На насрочената за 10 часа сесия част от общинските съветници са решени да дадат управлението и стопанисването на прочутите пирамиди в Стоб на частна фирма чрез обществена поръчка.

Веселин Вучков

„Това е абсолютно недопустимо. Пирамидите са национално богатство. Те са част от 100-те национални туристически обекта на България. В селото има голямо брожение. Откъде-накъде? Това е престъпление, лично ще присъствам на сесията”, заяви бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който е роден и  израснал в селото.


Слави Христов

Предложението за прехвърляне на пирамидите в частни ръце е на общинския съветник Слави Христов, също от село Стоб, който е съветник от листата на партията на бившия военен министър Николай Цонев. Предложението му е разгледано от комисията по ТСУ към ОбС с членове Георги Бучински, Василка Вонидова и Георги Ценев. Те са изготвили докладна записка, която днес ще бъде подложена на гласуване.

От години пирамидите се стопанисват от община Кочериново, стотици хиляди левове бяха изсипани върху тях по европроекти, но направеното не е на ниво, категорични са местни жители. „Общината събира по 2 лв. такса от всеки турист, който иска да ги види отблизо и да докосне причудливите форми.

Стотици туристи идват ежедневно, особено през почивните дни. По трасето има беседки, има пътеки, но тук-там грозно стърчат железа. Би трябвало средствата, които се събират, да се инвестират за подобряването на обстановката около тази неповторима туристическа атракция. Но това е друга тема”, каза Вучков, който заедно с жителите на Стоб ще бъде на сесията.