Черквата „Покров на св. Богородица” в Дупница блесна с ново 400- килограмово позлатено кубе

Десетина работника начело с шефа на фирмата изпълнител Валентин Георгиев и тенекиджията Димитър Арнаудов монтираха новия купол

 

Димитър Арнаудов

Позлатен купол има вече църквата „Покров на св. Богородица” в Дупница. Новото кубе бе поставено днес (4 май) от десетина  работника на столичната фирма „ВИГ 66” ЕООД с управител Валентин Георгиев, тенекиджията Димитър Андонов и неговите синове. Куполът  тежи над 400 кг, изработен е от специално обработена ламарина -неръждаема, която от едната страна е позлатена. На купола е монтиран старият кръст на досегашното кубе от поцинкована ламарина, което е било поставено през 1929 г. Кръстът е ремонтиран и също е позлатен.

Валентин Георгиев

„Куполъте е около 450 кг, изработен е от майстор Димитър Арнаудов от с. Самораново. Той е правил и куполите на други черкви в района – в Ресиловския манастир и в Самораново. Аз поръчах материалите – ламарина от Украйна, неръждавейка, която от едната страна е алуминиева, а от другата е със златно покритие”, обясни Валентин Георгиев. До дни започва и ремонтът на интериора на черквата, която вече е подготвена за предстоящите строителни дейности.

„В черквата е имало 8 теча, които са увредили покривната част. Има паднала мазилка, тя ще се възстанови и ще се боядиса наново, ще се направи с пръскана мазилка”, добави шефът на фирмата изпълнител.

Група граждани начело с отец Илия Дичев наблюдаваха работата

 

„Две седмици и половина ни отне направата на купола, беше много трудно, защото ламарината  е дебела – 0,6 см, но се справихме”, каза майсторът тенекиджия Димитър Андонов.

Нелеката задача по поставянето на купола отне повече от час и половина на работниците, зорко наблюдавани от група жители на квартала. Сред тях бе и отец Илия Дичев, който отговаря за черквата, както и останалите служителки.

„Радваме се и още как. Това е голямо постижение. Църквата ще светне благодарение на касирката Емилия Христова, която се застъпи за целия ремонт и поддържа добре и черквата, и двора. Не съм очаквала това да се случи, за първи път ставам свидетел на такова нещо”, каза 70 -годишната Зорка Вуковска – бивша санитарка в „Спешна помощ”, която живее на метри от храма.

Това е голямо постижение, убедена е Зорка Вуковска

 

„Заслугата  е на всички, които работим тук. Сутринта, след като доставиха купола, архиерейският Георги Паликарски извърши водосвет, въпреки, че като приключим с ремонта, ще има освещаване. Черквата ни ще стане още по-красива. За мен днес е двоен празник. Внукът ми има рожден ден и това, че точно на тази дата се монтира куполът, е много хубаво”, сподели Емилия Христова.

Както писахме, мащабният ремонт на 200-годишния храм се извършва със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, по искане на община Дупница. Поръчката е на обща стойност 250 000 лв. без ДДС. Ремонтът трябва да приключи до края на м. май.

Черквата вече е подготвена и за вътрешния ремонт, който стартира до дни

 

Десетина работника се справиха перфектно с нелекатга задача по поставянето на 450-килограмовото кубе