Кметът Бръчков се изфука пред Борисов, представи му инвеститор, разкрива 400 работни места в ново хале за нисковолтова апаратура

“Искам да ви представя инвеститор, една дама, която разкрива 400 работни места в Петрич в завод да нисковолтова апаратура. Завода има присъствие от 22 години, но сега разкрива ново хале. Каня ви на първа копка през септември.” – каза кметът на Петрич Димитър Бръчков на премиера Борисов докато двамата с куб министри оглеждаха направеното в Петрич.

“Браво, това да се чува, стига с това – инвестиция в банка, руска централа, американска централа, вериги, електроразпределителни дружества, а стига, и всичко се изнася навън, нека има производство, наше.” – поздрави Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2169023363325722/

 

Междувременно 3-ти ноември официално бе отбелязана 22-та годишнина от инвестицията на АВВ в завода за нисковолтова апаратура в град Петрич. В празника се включи целият екип на завода – от изпълнителния директор Марсел ван дер Хук до обикновените служители и работници, част от които преки участници в изграждането му преди десетилетие. Тържеството бе уважено от Кирил Дренски, председател на съвета на директорите на АББ България. Специален гост на празника бе и Еккерхард Нойрайтер, индустриален директор на АББ Щотц Контакт – Германия, както и всички досегашни ръковоители на завода. На заслужено внимание се радваше и дългогодишният търговски мениджър – Димитър Андонов, който след пенсионирането си продължава да работи за АББ България като консултант. В тържеството се включиха и партньори на фирмата от цялата страна. Заводът снабдява АББ компании по света

“След политическите промени в Централна и Източна Европа АВВ беше първата фирма в бранша, която тръгна към сериозна експанзия в тази част от света. АВВ се интересуваше от закупуването на фирма-производител, имаща опит в производството на нисковолтова апаратура, възли и детайли. След няколко годишен труд, специално сформираната работна група избра като най-подходящ завода на бившето ДСО Елпром, град Петрич”, разказва за решението на АВВ да инвестира в България Кирил Дренски. “Две години след избора на завода през 1996 г., започна строежът на новото хале, което стана основен производствен и административен корпус на АББ България, гр. Петрич. Радостното е, че тогавашният екип все още е между нас – Алф Цоймер, Хенри Лийболд, Димитър Андонов”, допълва г-н Дренски.

Първите изделия, произвеждани в завода, са детайли за термични релета. Производството е предназначено за АББ Щотц Контакт, гр. Хайделберг. “Постепенно разширихме производствената гама и вече доставяме изделия и за други клонове на компанията. Днес произвеждаме за предприятия на АВВ в Германия, Швеция, Швейцария и Чехия”, коментира развитието на завода Марсел ван дер Хук. “Другата ни основна дейност включва търговия с нисковолтова апаратура. Разчитаме на изградената ни мрежа от дистрибутори, производители на електрически табла, машини и съоръжения”, допълва той. “АББ Петрич е пълноправен член на групата компании АВВ и следва фирмената политика по отношение опазване здравето и сигурността на персонала и управлението на човешките ресурси. Работил съм в различни страни и досега не съм видял по-самоотвержен колектив. Много от работещите днес за фирмата са участвали в самото й изграждане. Колко са фирмите не само в страната, но и в света, в които производствените халета, административната сграда, трафопостът и складът са строени от работниците и служителите?”, заяви изпълнителният директор.

“С подкрепата на АВВ Германия успяхме да внедрим модерни компютърни системи, включително система за управление на корпоративните ресурси SAP и система за он-лайн електронна търговия. В процес на сертификация сме и по стандарта ISO14000:2004. За изминалите десет години АББ България, гр. Петрич, се доказа като един от големите работодатели в региона. В завода работят 250 души, а като поддоставчици използваме най-вече местни фирми”, допълва той.