Борисов подържа златната огърлица в Петрич от 4 век, обеща: Още в сряда отпускам 100 000 лв, за да продължат разкопките в Петрич /видео/

Под проливен дъжд премиерът обходи разкопките край Петрич с античния град Хераклея Синтика. Местен архиолог постави в ръцете на Бойко масивна златна огърлица, показа му куп предмети от далечното минало, подземни светилища, сплани, къщи, оброчища и цял един ансамбъл от забележителности на добре устроен град. “Това е страхотно богатство, туристите ще ахнат, пък ще се отбиея до Петрич, ще влязат в ресторантите, ще си купят череши и така животът ще стане по-хубав. Още в сряда на Министерски съвет ще наредя да отпуснат 100 000 лв, за да продължат разкопките.”- каза премиерът.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2169039153324143/

Масивната златна огърлица бе открита миналата година от археолози в античния град Хераклея Синтика до Петрич. Тя е изключително добре запазена. Изработена е в някое от елитните ателиета в древен Рим. Учените предполагат, че огърлицата е била загубена в паниката по време на силното земетресение, което в крайна сметка разрушава града.Това е най-неочакваното място, в което могат да открият злато. Повечето накити и златни находки се откриват в некрополи, в гробове на заможни особи, но не и в града. Затова били крайно изненадани да открият огърлицата, при това изключително добре запазена. Доц. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите разкопки коментира находката: Нашата специално е изгубена в края на четвърти век и понеже е доста нова доста добре запазена вероятно си е произведена в рамките на 4 век. Нямаме основание да допускаме, че е дълго семейно бижу, което е произведено в трети и предавано от дъщеря на дъщеря. Огърлицата е намерена в един от магазините на централния площад на града. Освен огърлицата, обаче, нищо друго не потвърждава идеята за златарско ателие. Ако беше за бижутерия щяхме да намерим някакви други накити и трябваше да има някакви други инструменти, но в контекста в който го намираме е жилище в края на четвърти век. През вековете Хераклея Синтика преживява няколко силни земетресения. Градът губи от блясъка си, магазините се превръщат в жилища, специално тук намират и хромелен камък за мелене на жито. А и подобни огърлици явно са били дълго време на мода – от втори до 5 век и са изработвали от специализирани ателиета. Това е типично римско производство, казва се тип Истмион. Централизирано се прави в големи столични ателиета и затова са толкова унифицирани като изработка. Тази конкретно е дълга 48 см включително и закопчалките и тежи 50 грама. И това което ни впечатлява, че градът до последно, до последния си момент, до края на четвърти век сл. Хр. е имал заможни хора, които са продължавали да живеят да работят в града.Изгубена е в паниката около последното унищожително земетресение, собственичката на огърлицата най-вероятно е оцеляла. Учените не откриват никакви следи от загинали хора в нито едно от земетресенията. Изглежда са имали достатъчно време да избягат на безопасно място.