Кметът Георги Икономов празнува имен ден в Добринище, поведе хорото

С трикольор в ръка, кметът на Банско Георги Икономов поведе гергьовденско хоро в Добринище навръх Гергьовден.

Градоначалникът, който днес празнува и имен ден, бе специален гост на тържествата в градчето и с вълнение заяви:

„Един град в България, с всички свои жители – от пеленачета до старци, възроди една отколешна традиция в цялата й красота и самобитност – ритуалът “Топене на китки”. Ритуал, свързан с пролетта, с новото начало и със здравите български корени. Честит празник на всички жители на Добринище! За мен бе чест и удоволствие да бъда част от празненствата в града.

Всенародното веселие стартира навръх Гергьовден в курортното градче Добринище. На сцената и на площада се вият дълги и кръшни народни хора, предаде репортер на Pirinsko.com.

Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, участват в автентичния ритуал „Топене на китки”.

Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на Добринища, като идеята е да се възвести пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто в хората.

Той започва още в четвъртък вечерта. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил.

Рано сутринта на 6 май малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината – коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест.

Кметът Китан Галчев също поздрави с приветствено слово жителите и гостите на Добринище, честити празника Гергьовден и награди участниците на четирите махали с парична награда.

“Гергьовден е много знаков ден за Добринище, целта на този празник е да се съхрани и популяризира българското фолклорно наследство, да представим пъстротата на народно изкуство, да насърчим приемствеността на младото поколение и приобщи населението към активно общуване с фолклора и традициите”, каза за Pirinsko.com, Китан Галчев, кмет на град Добринище.

Той уточни, че няма свободно легло в хотелите и частните квартири на курорта Добринище за Гергьовден. Над 3000 туристи, почти всички нашенци са на три дневна почивка в подножието на Пирин.

Кметът на Банско Георги Икономов поведе гергьовденското хоро в Добринище навръх имения си ден снимка 1Кметът на Банско Георги Икономов поведе гергьовденското хоро в Добринище навръх имения си ден снимка 2Кметът на Банско Георги Икономов поведе гергьовденското хоро в Добринище навръх имения си ден снимка 3Кметът на Банско Георги Икономов поведе гергьовденското хоро в Добринище навръх имения си ден снимка 4