Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за четвърти път

Заимствана от имперско време, в церемонията всичко е обмислено до най-дребния детайл – от подковите на конете на кремълския полк, отлети така, че да издават отчетлив тропот до специално написаното произведение за фанфари, под чиято мелодия президентът влиза в двореца.

В речта си Путин призова руснаците към единство и заяви, че Русия е открита за диалог с всички страни.

Владимир Путин, президент на Русия: Русия е силен , активен и влиятелен участник на международната сцена. Сигурността и отбраната на страната са надеждно подсигурени. И в бъдеще ще продължим да отделяме на тези въпроси необходимото постоянно внимание.

Президентът обяви за своя главна задача решаване на икономическите и социални проблеми.

Владимир Путин, президент на Русия: Новото качество на живот, благополучие, сигурност, здраве на човека – това днес е главното. Това е в центъра на политиката. Нашата цел е Русия за хората.

Два дни след многохилядни граждански протести срещу Путин, разпръснати със сила от полицията, в Кремъл днес бяха поканени 5000 от най-близките до президента лица. 3500, сред които и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, станаха свидетели на клетвата. 1500 активисти на младежки движения, наблюдаваха парада на Кремълския полк на Съборния площад.

Главният политически въпрос сега е за състава на новото правителство. Най-големи промени се очакват в икономическия блок на кабинета. Министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров се очаква да запазят постовете си. Последно проучване показва, че за най-голямо постижение на Путин руснаците смятат връщане на величието на Русия, а най-големите им претенции към президента са свързани с ниските доходи, с икономическото и социално неравенство в страната.