Най-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем, предаде ДПА.

Новите шлемове на швейцарската гвардия са направени с 3D принтер
Новите шлемове на швейцарската гвардия са направени с 3D принтер © БТА

Тази година 33 новобранци постъпват в редиците на гвардейците и те вече наброяват 135 души. По този повод бе показан и високотехнологичният шлем, който ще е новото допълнение към униформите на гвардейците. Той е направен с 3D принтер. В сравнение със старите метални шлемове той е по-лек, устойчив на ултравиолетови лъчи и струва около 880 евро, което е наполовина по-евтино от старите модели. Шлемът е декориран с щраусови пера и върху него е поставен гербът на папа Юлий Втори, известен с прозвището Папата войн, основал корпуса на швейцарските гвардейци през 1506 г.

Папа Франциск се срещна с новобранците в Швейцарската гвардия в петък.
Гвардейците, носещи униформи в ренесансов стил, в сини, червени и жълти цветове, смятани за вдъхновени от фреските на Рафаел, трябва да обещаят, че ще са готови да дадат живота си за папата. В корпуса могат да постъпват само швейцарски граждани, неженени, практикуващи католици, на възраст между 19 и 30 години и високи поне 1,74 метра. Новобранците могат да напуснат след най-малко две години и половина на служба.