Патриарх Кирил опрости греховете на Владимир Путин и го благослови за правилния път, душевни сили и здраве!

https://www.youtube.com/watch?v=FOPsm-H3x2c

Руският патриарх Кирил поздрави новоизбрания президент на Русия Владимир Путин, който встъпи в длъжност. След отслужването на кратък молебен патриархът се обърна към Путин с думите: “Бих искал сърдечно да Ви поздравя, Владимир Владимирович, с избора, тъй като болшинството от нашия народ Ви избра съзнателно, разумно и свободно за президент на Руската федерация. И в този древен Кремъл, където молитвено напъствие за висшето си служение на Отечеството са получили много Ваши благочестиви предшественици, днес ние горещо се молим, за да приклони Господ Своята милост към Вас и към нашата страна, да Ви даде душевни сили, мъдрост и сила на духа – всичко, което е необходимо за човека, който носи огромната отговорност за живота и благополучието на десетки милиона хора”.

Патриарх Кирил каза също, че легитимността на президента се основава на доверието на народа и че за да бъде президентското служение успешно, е необходимо умението да чуваш гласа на хората. “Това съвсем не е лесно изкуство”, заяви патриархът. – “Гласът на народа може да бъде заглушен. Той може да бъде заглушаван от гласовете на добре организирани групи хора или отделни личности, които нерядко са готови да отъждествят своето мнение с народа. Способността да се различават духовете (1 Кор. 12:10) и да се слуша гласът на народа – това е залогът за успеха на служението на държавния глава”.

“Успехът, всеки човешки успех зависи от много фактори. Това са личните качества на човешката личност, образование, опит. Но има и още нещо, което хората, като не могат да опишат рационално, обозначават с една дума, която в Църквата не се употребява. Това е словото “късмет”. Никой не знае, какво е това “късмет”. Няма рационално описание на това, какво е късметът. То е нещо междинно между усилията, които полага човек, напрягайки всичко, което има, и реалния резултат. Ние използваме друга дума за описанието на това неизвестно междинно пространство. Наричаме го Божия помощ. И днес ние се молим, способностите, които Бог Ви е дал, опитът, който сте придобили, да бъдат съпровождани от благата и всесилна помощ. И вярваме, че съчетаването на Божествената благодат и човешките усилия във Вашето служение на народа ще донесат голяма полза.”

Накрая патриарх Кирил благослови В. Путин със старинната Богородична икона “Умиление”. Традицията да се отслужва “Молебен за добро начало” на новоизбраните президенти на Русия беше въведена от патриарх Алексий ΙΙ, който отслужи в Благовещенския събор три такива молебена – през 2000, 2004 и 2008. От Московска патриаршия обясниха, че този молебен няма нищо общо с миропомазването на царете, което се е извършвало в царска Русия, а е бил един “обикновен молебен”.