Превозвачите излизат на протест на 16 и 17 май пред НДК, кабинетът ги подкрепи

България може би ще е най-ощетената държава, смятат от бранша. Премиерът Борисов и министър Московски ги подкрепят.

Превозвачите ще протестират на 16 и 17 май пред НДК и пред резиденция „Бояна”. “Получихме подкрепа за протест, който ще проведем на 16 и 17 май, когато се събират всички европейски лидери в София”, каза Христо Христов, собственик на фирма “Дискордиа” по време на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов. Именно тези дни се провежда срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

“От името на бранша искам да потвърдя, че получихме безрезервна подкрепа от страна на министър-председателя, както и на нашия ресорен министър. Начертахме конкретните стъпки, в срещите между Меркел и Макрон с нашия премиер ще бъде поставена тази тема. Премиерът каза, че ще ни осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на нашия бранш”, заяви Христов. Той подчерта, че България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. “От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт, по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави и една малка част ще останат да оцеляват”, допълни още той.

“Искам да призова и синдикатите да застанат рамо до рамо с нас, защото няма да е потърпевш само бизнесът, но и нашите добри специалисти, шофьори и служители. Те ще бъдат принудени да работят в западни компании. Това е едно чисто ограбване на национален доход и нашите синдикати трябва да знаят, че работниците ни няма да ги има в България, а те най-вероятно ще бъдат в чужди синдикати”, каза още Христо Христов.

Нашите превозвачи са против изискването шофьорите да се връщат на 3-4 седмици у дома срещу ограничението на каботажните превози срещу изискването да се спи в хотел, без да има охраняеми паркинги за камиони и след 3-тия ден в една държава да се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират.

Премиерът Борисов е заявил, че ще разговаря отново с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи, каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Поправките, особено за командировките, са известни на нашите превозвачи, а и в цяла Европа като поправките „Макрон”, тъй като още като финансов министър той ги въведе във Франция.

Българските превозвачи смятат, че големите европейски държави искат да отстранят българските превозвачи от пазара и да им вземат шофьорите. Това пък заяви Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт). Транспортният министър Ивайло Московски изрази пълната подкрепа на позицията на българските превозвачи от страна на правителството и премиера срещу така наречения “пакет за мобилност”, който се разглежда в Брюксел. По думите му такава е била и позицията на хората на ниво работни групи, които участват на заседанията с всички останали държави, и те до момента постоянно са я заявявали. Той допълни, че нашата позиция не кореспондира с исканията – най-вече от страна на Франция, за пакета за мобилност.

“Предстоят ни много тежки дебати, тъй като Франция демонстративно блокира разговорите, като сме отправили покана и към комисаря по транспорта Виолета Булц да посети България, за да намерим рационално решение, което да защити интереса на българските превозвачи”, каза Московски, като декларира, че ако пакетът “Мобилност” бъде приет в този вид, ще напусне Съвета на министрите.