Ст. комисар Д. Попов и комисар Емил Марков обучаваха държавни служители на пожарна безопасност, участва и губернаторът на Перник Ирена Соколова

Заедно с областния управител Ирена Соколова, служители на Областна администрация-Перник участваха в обучение по пожарна и аварийна безопасност.

В инициативата, организирана от Районна дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението» – Перник, се включиха още представители на Областната дирекция на МВР в Перник, Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“ и Югозападно държавно предприятие.

„Важни са активните ни, точни и добре организирани действия, когато настъпят непредвидени ситуации. Целта на настоящото занятие е да заостри вниманието ни към проблема, да изгради у нас навици и умения, чрез които да осмислим и усвоим правилата за поведение при възникване на пожар или друго бедствие. Само така можем да бъдем адекватни и точно подготвени, за да спасим хора в опасност или бедствено положение“, каза Соколова.

Под ръководството на старши комисар Димитър Попов и комисар Емил Марков беше демонстрирана част от наличната техника, с която разполагат пернишките огнеборци при гасене на горски пожари в труднодостъпни и планински райони. Надуваеми преносими резервоари, всмукателни тръби и шлангове, помпи, 18-литрови пръскачки тип „раница“, пожарен автомобил с полева кухня и др.

В хода на занятията беше дискутиран и въпросът за включването на нови доброволци към доброволните формирования при бедствия към общините в област Перник.

Статистиката сочи, че за миналата година възникналите горски пожари в областта са 12 на брой. Унищожената иглолистна гора е 103,1 дка и с 64,1 дка по-малко широколистна (39 дка). За периода 1 януари – 30 април тази година е регистриран един пожар спрямо седем за същия период на миналата година. Преобладаващата причина за възникването на пожари е човешката дейност, най-често – небрежност при боравене с открит огън, запалени сухи треви и стърнища в близост до горски масиви.